Chyba nie do końca rozumiesz jak wygląda pisanie kodu systemu operacyjnego. Sęk tkwi w tym, że Apple produkując swoje komputery pisze swój system operacyjny pod konkretne podzespoły.
@up
To, że rdzeń systemu jest częściowo oparty na BSD nie znaczy, że "OS w apple to FreeBSD z wsadzonym ichnim x-windowem"... Poza tym nie rozumiem co w tym złego. Nie zmienia to również faktu, że Apple optymalizuje system dla swoich komputerów i ew. błędy łata błyskawicznie. Hardware zajebiście współpracuje z softwarem.
W OS X jest dostępna masa funkcji, które według mnie znacznie ułatwiają pracę lub oszczędzają zasoby komputera. Nie znam się na tym jak te "ficzery" działają (bo się na tym zwyczajnie nie znam), ale wiem, że są i jakie korzyści przynoszą - co sam odczuwam i zauważam ich istnienie w systemie.
Rozumiem tylko pierwsze 4/5 zdań które napisałeś, bo na reszcie się nie znam i nie mam zielonego pojęcia, więc tylko do tej pierwszej części się odniosę. Z resztą w drugiej części Twojej wypowiedzi masz rację - sprzęt Apple jest przeceniony i ta kwota znacznie rośnie w momencie kiedy idziemy w stronę mocniejszych produktów.
Jak już napisałem nie wiem jak działa OS X, ale wiem na przykład, że teraz po ponad 3 latach używania mojego laptopa bateria nadal starcza na 4 - 5 h pracy, a kiedyś było to nawet trochę dłużej. Jeśli chodzi o stabilność i szybkość systemu to Windows (w szczególności zaj🤬y syfem) ustępuje OS X. Takie są moje spostrzeżenia, mam porównanie na co dzień. Może nie wiem i nie do końca rozumiem co jest "w środku" tych systemów, ale wiem, że działa i widzę różnicę.
Mi mój komputer (przynajmniej teraz) wystarcza w 100%.
Jak jesteś takim znawcą, to zabierz się za tworzenie nowego systemu operacyjnego. Jeśli będzie lepszy, to z pewnością się nim zainteresuję (i pewnie nie tylko ja). Przed Tobą świetlana przyszłość!![]()
Widzę iż nie ma sensu dyskutować bo z kimś kto podstawowych pojęć i zagadnień nie zna za to wypowiada się na dany temat.