Igorek95 napisa艂/a:
Skoro chud膮 laseczk臋 w szpilkach mo偶na przenie艣膰 do radiowozu przy minimalnym wysi艂ku, to takie p馃がlni臋cie ni膮 o ziemi臋 jest oznak膮 debilizmu policjanta. Sprawa prosta jak j馃がie, ale no tak, trzeba si臋 wybi膰 "sadystycznym" komentarzem hehe
wiem, 偶e takie zachowanie policjanta mo偶e wyda膰 si臋 niekt贸rym - szczeg贸lnie tym, kt贸rzy nie maj膮 nic wsp贸lnego patologiczn膮 cz臋艣ci膮 spo艂ecze艅stwa - brutalne, ale zapominacie wszyscy o jednej, zasadniczej kwestii - ka偶de post臋powanie policji musi odnosi膰 skutek PREWENCYJNY - takie dzia艂anie ma za zadanie da膰 jasny przekaz ewentualnym problemowym osobom: "nawet k馃がa nie pr贸buj fika膰, bo zostaniesz stanowczo i definitywnie sprowadzony do parteru". W innym wypadku ka偶dy m贸g艂by sobie plu膰, szarpa膰, stawia膰 si臋 (jak Srajd臋ga) bo wiedzia艂by przecie偶 偶e reakcja policjanta b臋dzie delikatna i b臋d膮 z takim agresorem rozmawia膰, szarpa膰 si臋, a na ko艅cu i tak delikatnie wsadz膮 go do pojazdu i odstawi膮 na komend臋. Delikatne traktowanie nie da do my艣lenia osobom o niskim ilorazie inteligencji - a wobec takich szeregowy policjant podejmuje interwencje najcz臋艣ciej - przyniesie to skutek wr臋cz przeciwny i zach臋ci to niepotrzebnych pysk贸wek, oporu i przed艂u偶y interwencj臋.
Kolejna rzecz - powiedzmy, 偶e jestem policjantem - mam rodzin臋, dzieci, chc臋 wr贸ci膰 do domu ca艂y i zdrowy. Interwencja si臋 przed艂u偶a, bo babsko mi si臋 szarpie, ale pr贸buj臋 delikatnie j膮 spacyfikowa膰 - zaczyna si臋 szamotanina - baba coraz bardziej nakr臋cona pr贸b膮 za艂o偶enia jej d藕wigni transportowej (je偶eli my艣licie, 偶e to takie proste - polecam zapyta膰 jakiego艣 ratownika medycznego - oni bardzo cz臋sto musz膮 sobie "delikatnie" radzi膰 z problemowymi kobiecymi pacjentami) i kajdanek 艣lini si臋, szarpie przegryzaj膮c sobie niechc膮cy warg臋, przy okazji choruj膮c na HIV albo HCV i w "ferworze walki" ugryzie mnie w d艂o艅. Dzi臋kuj臋, dobranoc. W Polsce nawet nie wiedzia艂bym, 偶e przej膮艂em chor贸bsko, bo nikt by mi bada艅 nie zrobi艂. Zarazi艂bym 偶on臋, dzieci.
W.S.N.R. napisa艂/a:
Je艣li nie potrafi膮 sobie poradzi膰 z bezbronn膮 chud膮 laseczk膮 w szpilkach to powinni wyp馃がala膰 przeczesywa膰 wysypisko 艣mieci w poszukiwaniu przydatnych odpadk贸w, a nie zajmowa膰 przestrze艅 偶yciow膮 ludziom, kt贸rzy po wielokro膰 lepiej nadaj膮 si臋 do pe艂nienia ich funkcji.
odno艣nie tego to powiem Ci, 偶e nied艂ugo b臋dziesz m贸g艂 si臋 przekona膰 jak warto艣ciowi ludzie wst膮pi膮 do s艂u偶b mundurowych ... je偶eli jacy艣 wst膮pi膮 ... z powodu braku warto艣ciowych ch臋tnych na etaty (w Gda艅sku na przyk艂ad 50 wolnych etat贸w, 12 poda艅 z艂o偶onych ...) zniesiony zosta艂 test psychologiczny "multiselect", kt贸ry to odrzuca艂 najwi臋cej kandydat贸w - wymagania sprawno艣ciowe oraz fizyczne z i tak ju偶 艣miesznych, spad艂y na poziom bliski zeru. Jedna czwarta m艂odych funkcjonariuszy rezygnuje z pracy nie doczekuj膮c nawet zako艅czenia s艂u偶by przygotowawczej i przej艣cia do s艂u偶by sta艂ej - czyli 3 lat s艂u偶by. W S艂upsku od pocz膮tku roku z kursu przygotowawczego licz膮cego 800 kandydat贸w (osoby kt贸re ju偶 zda艂y egzaminy i praktycznie by艂y przyj臋te do s艂u偶by), do marca zrezygnowa艂o 360 os贸b. Brak perspektyw, koniec przywilej贸w mundurowych i ma艂e dochody nie zach臋caj膮 do zak艂adania munduru. Ciekawe czym zape艂ni膮 etaty - bo nawet Ukrai艅cy w obecnej chwili pojad膮 na zach贸d i takiej roboty nie podejm膮.
Podsumowuj膮c. Og贸lnie gdybym mia艂 mo偶liwo艣膰, u偶y艂bym Tasera - zgodnie z og贸ln膮 zasad膮 dzia艂ania policji - interwencja ma by膰 PRZEDE WSZYSTKIM bezpieczna DLA MNIE jako policjanta, przy jednocze艣nie najmniejszych potencjalnie MO呕LIWYCH spowodowanych szkodach u osoby, wobec kt贸rej t膮 interwencj臋 podejmuj臋. W skr贸cie - najpierw bezpiecze艅stwo moje, p贸藕niej obiektu wobec kt贸rego podejmuje si臋 interwencj臋. Wida膰 niekt贸rzy troch臋 opacznie rozumiej膮 s艂owa "chroni膰 i s艂u偶y膰" - tak, one maj膮 zastosowanie, ale w stosunku do normalnego obywatela, kt贸rego policjant chroni przed (na przyk艂ad) tak膮 w艣ciek艂膮 bab膮.