Achtung88 napisał/a:
nie zrobię pełnowymiarówki, z prostego względu. jest to nielegalne. swego czasu zaprojektowałem bloczkową kuszę kompozytową. ale budowa skończyła się na papierze.
swoją drogą, dziwne jest dla mnie, że każdy łuk można posiadać w Polsce legalnie, kuszy nie, (szukając na allegro można od czasu do czasu znaleźć kuszę- zarówno kompozytowe jak i refleksyjne, pewnie sprzedający nawet nie są świadomi że kusza to broń, na którą jest cholernie trudno dostać zezwolenie) choćby klasy sportowej do 150lbs, toż to k🤬a śmieszne.
To dlatego, że łucznik szkoli się od małego. Jego stawy i kości są często zniekształcone przez trening i wymagana precyzja dla łuku jest gigantycznie wyższa. Mogę dać ci łuk, ale gwarantuję, że i tak nie ubijesz nim kota z 20m zanim nie poćwiczysz roku.
Kuszą natomiast może zabić byle debil.
Tak samo z pierwszą bronią palną, była c🤬jowa, łuk był o wiele bardziej szybszą i skuteczną bronią niż muszkiety. Sęk w tym, że muszkieter szkolił się dwa tygodnie a łucznik od małego. Ginął muszkieter? Spoko, drugi podnosi muszkiet i nap🤬la. Ginie łucznik który był nim przez całe życie? No i pal c🤬j licho mamy jednego mniej..
A nie zrobisz pełnowymiarowej bo jest nielegalna?
Bez komentarza.