@casimus
Nauczyciel musi mieć charakter. Ja przykładowo w szkole średniej ( technikum mechaniczne ) miałem do czynienia z dwoma typami nauczycieli.
1. Słabi
2. Silni; ci pierwsi zostali rozpoznani bardzo szybko i wiedzieliśmy, że możemy pozwolić sobie na wiele i to bardzo głupich rzeczy; np wystawienie drzwi, bo zamknął się z klasą od środka. Natomiast ci drudzy, to typowi silni mężczyźni i twarde babki, na których zajęciach raczej nie mogliśmy podskoczyć wyżej c🤬ja.
Więc moim zdaniem to nie jest wina uczniów, którzy zakładają kosz na śmieci nauczycielowi, tylko wina nauczyciela, który nie potrafi zyskać ich szacunku.
W typowo męskich klasach ( zawodówki i technika dawniej ) miałki nauczyciel miał zawsze ciężko, pomimo jego merytorycznego przygotowania, nie nadawał się na osobę, która mogła by taką klasę docisnąć i w odpowiednim momencie z niej odpowiednio dużo wycisnąć.
Nie zapomnę jak przyszedł do nas kogucik z pedagogicznej na praktyki i próbował prowadzić zajęcia
Reasumując; mając silny charakter nie potrzebujesz drewnianego liniału, wskaźnika, a już na pewno nie teasera!