Udało mi się znaleźć oryginalny podcast:
podme.com/se/i-lagens-namn/188226
Wg. tłumacza Google:
O odcinku
Coraz więcej podejrzanych o stosowanie przemocy przestępców twierdzi, że działali w obronie własnej. Świadczy o tym badanie przeprowadzone w imieniu prawa. Liczba sprzeciwów wnoszonych w ramach obrony nadzwyczajnej wzrosła ponad dwukrotnie w ciągu sześciu lat. Prokuratorzy, badacze i sędziowie są zgodni. Posłuchaj wszystkich odcinków w Sveriges Radio Play. Nie ma badań na temat tego, czy wzrosła liczba sprzeciwów wobec samoobrony, ale wielu prawników od dawna podziela ten pogląd. Jedną z nich jest prokurator Helene Gestrin z Linköping: – Moim zdaniem tak. Czym to jest spowodowane, jest nieco trudniej ustalić. „Nastąpił wzrost liczby tego, co zwykle nazywamy bójkami w barze” – mówi adwokat Conny Jörneklinth. Ich pogląd potwierdzają statystyki przedstawione w dokumencie W imię prawa. Przeanalizowaliśmy orzeczenia Sądu Apelacyjnego dotyczące napaści z użyciem przemocy i ustaliliśmy, że częstość stosowania koncepcji samoobrony wzrosła niemal dwukrotnie w ciągu sześciu lat. W 2010 roku otrzymaliśmy 36 wyników dla tych pojęć w bazie danych prawnych Acta publica, w 2016 roku ta sama liczba wynosiła 78. To przynajmniej wskazuje, że wrażenie to jest słuszne. Sądy często orzekają odmiennie w przypadkach obrony koniecznej. Peter Wahl został dźgnięty nożem przez sąsiada, nóż trafił kilka centymetrów od serca. Sąsiad został całkowicie uniewinniony, powołując się na obronę konieczną. – Zadzwonił do mnie mój prawnik i powiedział, że to nieprawda, że dostał tylko miesiąc, tak mi się przynajmniej wydawało. Nie, powiedziano mi, że został całkowicie uniewinniony. W zeszłym roku „Nicklas” został pobity przez mężczyznę młotkiem. Odpowiedział, używając kasku motocyklowego. Nicklas został uniewinniony przez sąd okręgowy, ale Sąd Apelacyjny skazał go na pięć lat więzienia. – Prokurator wniósł apelację i sprawa trafiła do sądu apelacyjnego. Mieli dokładnie te same dowody, ale potem zrobili zwrot o 180 stopni i moje życie legło w gruzach. Dennis Martinsson jest doktorem prawa karnego i ekspertem w dziedzinie samoobrony. Uważa, że trudno jest, gdy podejrzany powołuje się na obronę konieczną. – Tak, prokurator musi udowodnić, że nie ma powodu do obrony koniecznej. To może być trudne – mówi.
Więcej o samym doktorze i jego pracach:
orcid.org/0000-0001-5071-8684
su.diva-portal.org/smash/get/diva2:1552505/FULLTEXT01.pdf
su.diva-portal.org/smash/record.jsf?faces-redirect=true&aq2=%5B%5B...
su.se/english/research/research-projects/towards-a-european-right-to-c...