maxrudolf napisał/a:
Ps.: w wypowiedzi o lekarzu, miałem na myśli leki.
Ps.2: Kapitalizm nie jest idealny ale wiara w marksa i lenina się nie sprawdziła. A już pomysł, że państwo takie jak Kuba to idylla i żadne dziecko tam nie zmarło z biedy.. Proszę Cię, kończ waść wstydu oszczędź. I ucz się, ucz!
Dorobek Marksa i Lenina to nie żadna wiara ani inne gusła, te są domeną klerykalnej prawicy. Marksizm jest nauką, falsyfikowalną wobec której można stosować metodę naukową, którą można badać i testować, zmieniać i rozszerzać. Nie ma w nim ani krzty wiary.
Pomysł, że Marks się nie sprawdził świadczy o wąskich horyzontach i w niezrozumieniu chyba o czym Marks pisał.
Bo jak można powiedzieć, że zarząd pracowniczy przedsiębiorstw się nie sprawdził kiedy od pół wieku funkcjonuje w Niemczech czy w Szwecji skutecznie zapobiegając temu, że zyski z kapitału i od pracy się rozjeżdżają? Są dziesiątki spółdzielni pracy, które rywalizują z przedsiębiorstwami prywatnymi na rynku pracy, a rolnictwo samo się organizuje w spółdzielcze grupy produkcyjne. Dzisiaj na szkoleniach z zarządzania polscy Janusze są uczeni żeby włączać pracowników w podejmowanie decyzji o firmie, bo jest to bardziej efektywne. Lewica odkryła to już 150 lat temu co kapitaliści dopiero dziś zaczynają zauważać.
Wszystkie kraje które z peryferiów kapitalizmu dołączyły do jego najbardziej rozwiniętego centrum rozwinęły się za pomocą nie żadnego wolnego rynku, tylko centralnie planowanej industralizacji, dzięki protekcjonizmowi i państwowym przedsiębiorstwom. Trzeba naprawdę wiele złej woli żeby twierdzić, że dorobek Marksa się nie sprawdził, ewentualnie być zamkniętym tylko oficjalną propagandę dotyczącą Polski.
SaveTheTrees napisał/a:
@Black-Sheep
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Powiedz, w jakim państwie panuje komunizm - nie ma żadnych podziałów, nie ma przywódcy a władza należy do ludu.
U ruskich nigdy nie było komunizmu, obawiam się, że trwale nie występował on nigdzie.
Bo to system nienaturalny, oparty na kłamstwie, że wszyscy są równi - nie ważne czy to zaszczany pijacki menel, robotnik sumiennie pracujący całe życie, osoba niepełnosprawna umysłowo i fizycznie, czy profesor, który całe życie poświęcił nauce. Oni nie są równi i c🤬j, nic na to nie zaradzisz.
PS.: Ale p🤬lisz o tej Kubie, gdzieś ty to wyczytał? Mój znajomy jakiś czas temu tam był, poruszał się na własną rękę. Mieszkańcom chyba się marzy inne życie...
Myślę, ze mylisz pojęcia. Żeby osiągnąć komunizm potrzeba mocy wytwórczych na dużo wyższym poziomie niż są dzisiaj, dziś możemy mówić co najwyżej o socjalizmie - systemie w którym dominującą formą organizacji produkcji są przedsiębiorstwa znajdujące się w rękach pracowników.
Wiem, socjalizm wygląda fajnie w teorii, ale w praktyce przeważnie upada pod inspirowanym przez CIA zamachem stanu.

Niemniej jednak możemy mówić o socjalizmie w przypadku ZSRR w czasach NEPu (do ok. 1928 roku), w Jugosławii czy na Kubie.
Też myślę, że Kubańczycy chętnie by żyli inaczej, dlatego tym większą zbrodnią jest embargo i izolowanie tej małej wysepki przez Stany Zjednoczone oraz kilkaset puczów lub zamachów na życie liderów Kuby.
Nigeria jest małym pasterskim państwem w Afryce. W latach 90 wbił do nich Międzynarodowy Fundusz Walutowy i obiecał pożyczkę pieniędzy której Nigeria pilnie potrzebowała, jednak postawił warunek, że Nigeria sprywatyzuje do tej pory publiczne usługi weterynaryjne. Efekt? Zapaść gospodarcza i tysiące ludzi wpędzone w biedę, bo mało kogo były stać na prywatnego weterynarza. C🤬j w dupę waszemu kapitalizmowi.