zela napisał/a:
warto poznać podstawy asemblera zeby zrozumiec jak działa komputer... A ten kod w asemblerze działa
prosze sobie przetestowac i powiedzieć co byście zmienili (tak to wyzwanie;p)
Już z 15 lat nie kodowałem w jedynym słusznym języku maszyn czyli w asmie. W dodatku pisałem na procki motorola6800 czyli na najlepsze kompy na świecie - Amiga !
Historia to już jest. Do tej pory pisząc w C++ niektóre elementy kodu by były tak szybkie jak tylko się da koduję wstawkami assemblerowymi. (robię tak np. przy liczeniu sum ważonych dla warstw sieci nieuronowych). jednak zauważyłem że i to coraz rzadziej ma sens bo kompilatory są już tak dobre że czystym asmem wiele nie podciągniesz.
Ale szacun dla Ciebie że jeszcze ktokolwiek potrafi "kodować" a nie - "projektować aplikacje". Kolo @hunter321a kliknął 3 razy myszką w VB i myśli zapewne że jest programistą
ps. do jakiegoś czasu jeszcze kończąc maila pisałem pod spodem:
mov ah,4ch
int 21h
i nikt nie kumał o co kaman
ech... gdzie te dzieciaki co pisały na Atari w asmie szybsze programy niż te dzisiejsze "aplikacje" na nasze wyj🤬e w kosmos komputery !... (a tak już wiem. Oni dorośli, a ich pasje i wyobraźnia zostały zamordowane przez świat skomercjalizowany aż do bólu jaj)
Pozdro