@up słuchaj skoro nawiasy wg Ciebie nic nie znaczą to oblicz mi dwa działania
2^2*3=
oraz
2^(2*3)=
napisz wyniki i wypowiedz się co zmienił fakt wstawienia nawiasu
sabby7890 ty chyba nadal nie rozumiesz że ja zamiast podzielić przez dwa pomnożyłem razy 1/2. I dlaczego nie potrafisz zrozumieć że trzeba najpierw podzielić.
Pozwoliłem sobie napisać do mojego dra matematyki z Polibudy, pana A. Pankowskiego. Napisał tak:
"Witam uprzejmie, wynikiem oczywistym jest 288, ponieważ liczy się kolejność wykonywania działania. Znak dzielenia nie jest tożsamy z kreską ułamkową i w takim wypadku wynikiem byłoby 2. Pozdrawiam."
Mnie jakoś nauczyli matematyki, połowa stąd to "chumaniści" hahahahahaha!
podpis użytkownika
Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczeniem.czy Ty nie możesz pojąć że to co piszesz jest prawidłowe jeżeli poruszasz się tylko w liczniku? ten zapis jest zajebiście prawidłowy tylko że Ty wyciągasz tam dwójkę czyli inaczej 2/1 - dwie pierwsze a masz 48/2 czyli 48/1 oraz 1/2 przemnożone przez siebie - to nie jest wyciągnięcie dwójki - to co mówisz to jest zupełnie inne działanie
Skoro twierdzisz że ta dwójka jest tylko do wprowadzenia i wyprowadzenia z nawiasu to znaczy że sugerujes zże nie mogę jej przykładowo skrócić np.
1
---- * 2
2(9+3)
a jednak jeśli miałbym takie równanie to skracam dwójkę z licznika i z mianownika i stał się cud ! Nagle mogę na niej operować.
Założysz się że można skrócić ? Właśnie stosując taki zapis.Po drugie zapis
1
------- nie jest równy 1:2(9+3) tylko odpowiada 12(9+3)).
2(9+3)
Założysz się że można skrócić ? Właśnie stosując taki zapis.Po drugie zapis
1
------- nie jest równy 1:2(9+3) tylko odpowiada 12(9+3)).
2(9+3)
UWAGA: Znaku mnożenia pomiędzy wyrażeniem a nawiasem zazwyczaj się nie pisze. Należy pamiętać, że w matematyce, gdy nie jest zapisane żadne działanie, oznacza to, że jest to mnożenie.