Pamiętaj że ten "imbecyl" może mieć 7-8 lat i po pierwsze nie możesz od dziecka wymagać by przewidywało wydarzenia za ciebie a po drugie możesz go nawet nie zauważyć aż ci wlezie pod koła i to właśnie dla tego wymaga się od kierowców by przy przejściu dla pieszych zachowali szczególną ostrożność, czy to jest na prawdę aż tak trudno zrozumieć ?
Zrozum, że nie piszę tutaj o tym, aby pieszy nie miał możliwości przejścia przez ulicy, ale o tym że całą odpowiedzialność przekłada się na kierowców, mojego 4 latka uczą na spacerach jak się przechodzi a wszędzie jakaś nagonka szeryfów z kamerkami, gdzie jadą niemal równolegle dwa samochody jeden się zatrzymuje, drugi przejeżdża i gówno burza jak on mógł też się nie zatrzymać. Odbiera się kierowy możliwość decyzji czy jest w stanie się zatrzymać i nie stworzyć zagrożenia. Natomiast piesi mają coraz bardziej wyj🤬e, słuchaweczki kaptur i ważniejsze co tam na fejsie niż na drugim pasie. Ludzie w samochodzie potrafią tira przegapić na skrzyżowaniu a co dopiero zasłoniętego pieszego i bez spodziewania się reakcji auta na innym pasie. Zachowanie ostrożności i odpowiedniej prędkości to jest obowiązek kierowcy bezsprzecznie, ale gdy dojdzie do kolizji pieszy również powinien ponosić odpowiedzialność.
Mnie ciekawi jedna rzecz, na żółtym możesz przejechać, jeżeli uznasz że nie zatrzymasz się bez stworzenia groźnej sytuacji, czyli gw🤬towne hamowanie itd. Ale gdy pieszy się wp🤬li na pasy, lub samochód na drugim pasie zahamuję, to masz swój pojazd zatrzymać w miejscu tak jakby nagle fizyka przestała istnieć i c🤬j nie ma tłumaczenia. Co gorsza jakaś moda na uczenie pieszych, że jak jeden zwalnia to on może swobodnie się na drogę wp🤬lić, bo jak nie to prawko komuś zabiorą.
udzie ja rozumiem że należy uważać na pieszych i na pasach ale z waszych wypowiedzi wynika jedno że pieszy to kompletny idiota który zakładając buty i wychodząc z domu zapomina że ktoś kiedyś wynalazł coś takiego jak samochód i że jedyny transport to nogi.