Temat polityczny, więc strach się wypowiedzieć, gdy tyle patologii tutaj. Wystarczy zobaczyć jak wg wykształcenia głosowali ludzie w wyborach, by wiedzieć, że na populistów zawsze głosują niedouczone dzbany, które nigdy nie weryfikują informacji tylko najczęściej uważają się za antysystemowców, bo to najmądrzejsze słowo jakie potrafią wypowiedzieć, a że nic nie rozumieją jak działa system (mikro/makro ekonomia, prawo, instytucje), więc najlepiej to zwalczyć... a że żadne państwo nie może istnieć bez systemu to ch..j tam... byleby mi DALI, bo mi się należy, bo mam wytatuowane PW na powiekach.
Populiści wygrywają, bo rozdają naszą - tych myślących i pracujących, dających sobie radę bez socjalu - kasę. Rozdawanie WIDAĆ, działa dziecinne "tu i teraz" i zamiast inwestować (NIE WIDAĆ od razu, efekty niestety nieuniknione za parę lat), bo kasę trzeba komuś zabrać, by rozdać patolom. Bajki o uszczelnianiu VAT-u jakby podsumować w oobietnicach to już biliardy. Bo 500+ z VATu, nagrody z VATu i tamto z VATu... Pisiory celują z niskie IQ i to im się niestety udaje. Widać też po wpisach jak ubogi intelektualnie elektorat posiadają.
Przykłady inflacji? Czy wy do k🤬y nędzy nie potraficie cofnąć się pamięcią pół roku wstecz? Do sklepu nie chodzisz? Nie widzisz co dzieje się z cenami? Ja jebie... J🤬a skoda octawia w podstawie na ten rok będzie kosztować prawie 100k lol Jak czytam to co piszesz to, aż k🤬a nie wierzę, że tacy debile po ziemi chodzą. Właśnie dlatego ten kraj był, jest i będzie j🤬y w dupę, bo wychował sobie całe pokolenia co nie mają pojęcia o pieniądzach. Super, że socjaliści ustawią najniższa krajową na 4k netto, ale musisz się zastanowić czy wypracujesz 6,7k, bo tyle będziesz wtedy kosztował pracodawcę co miesiąc głąbie... A jeśli nie to stracisz pracę i taki będzie koniec i może wtedy zrozumiesz jak bardzo się mylisz
"Cieszcie się osły, że wam pensje urosły. Ja ceny podwoje i tak wyjdę na swoje".
No i mamy świetny przykład na zwycięstwo propagandy TVNu. Uważasz że 30, a 36 procent ludzi z wyższym wykształceniem to taka wielka różnica? Czyli jak nie mam licencjatu albo magistra to już jestem głupszy od Ciebie jeśli chodzi o zrozumienie polityki? Swoim komentarzem udowodniłeś, że w ogóle nie zrozumiałeś dlaczego PIS wygrywa wybory. Powtarzasz tylko propagandowe frazesy.
Piszesz o cenach samochodów z tego roku, ale nie sprawdzasz że to UE dowaliło producentom samochodów. Między innymi dlatego Tesla połączyła siły z Fiatem
Kiedy nie ma się argumentów ad meritum zaczyna się ad personam z 500+ można się spierać czy działa czy nie, ale jakby nie patrzyć zatrzymany został spadek dzietnosci i wzrósł do do poziomu najwyższego od conajmniej 2000r. A jeśli potrafisz poprawnie przeczytać wykres powyżej, to może zrozumiesz, że przy uszczelnieniu VAT te 500+ to jak na waciki
Jednocześnie dzietność spada... bo więcej ludzi umiera niż się rodzi...