Spiesz臋 z wyja艣nieniem, w ten spos贸b po艂awia si臋 luksusowe i trudno dost臋pne ryby na sto艂y bogaczy, mi臋so z ryby zastrzelonej w taki spos贸b jest pono膰 lepsze bo jak 艂api膮 sieci膮 to podczas wysi艂ku (podobno), rybie jakie艣 enzymy w musku艂ach si臋 produkuj膮 i p贸藕niej takie mi臋so wiele traci na smaku a jak 艂apiemy sieci膮 to ryby id膮 w d贸艂 (tak jak w bajce "Gdzie jest Nemo"), nie wiem czy to prawda ale niekt贸rzy tak utrzymuj膮.
Ryby z sieci s膮 zgniecione i maj膮 ni偶sz膮 warto艣膰. 艁owienie harpunem wcale nie zwi臋ksza warto艣ci ryby, gdy偶 przebijaj膮c j膮 grotem ryba zaczyna krwawi膰 i mi臋so sinieje. Najwy偶sza cena ryby jest z po艂owu na lin臋 (analogicznie do w臋dkowania). Do g艂贸wnej liny d艂ugo艣ci odcinka 50m powiazane s膮 odcinki cienkiego sznurka nylonowego lub grubej 偶y艂ki w odst臋pie co 1 m zako艅czine haczykami z przyn臋t膮. Podczas wyrzutu liny po艂膮czonej na ko艅cach ogniwami, jeden skrajny koniec po艂膮czony jest z ci臋偶arkiem o艂owianym (ok.2kg), a drugi skrajny po艂aczony z boj膮 z chor膮giewk膮.