Drogi Kliencie Biedronki , dobrze by by艂o gdyby艣 sam popracowa艂 na takim stanowisku i zobaczy艂 jak to jest.
podpis u偶ytkownika
... siedzia艂em na kasie i m臋czy艂em pewn膮 klientk臋 o to by mi da艂a drobne pieni膮dze us艂ysza艂em od niej taki tekst "czemu pan sobie nie znajdzie innej pracy" - trudno mi by艂o si臋 powstrzyma膰 od 艣miechu - od 2 lat szuka艂em innego pracodawcy z wiadomym skutkiem
podpis u偶ytkownika
Znasz Starego Mordziatego, te偶 ma melin臋, tylko dro偶sz膮...Drogi Kliencie Biedronki , dobrze by by艂o gdyby艣 sam popracowa艂 na takim stanowisku i zobaczy艂 jak to jest. Opr贸cz kwestii drobnych (kiedy艣 dosta艂em kasetk臋 w kt贸rej by艂o 8 razy po 50 z艂 i nic wi臋cej 偶adnych groszy , nic a nic wi臋cej ni CHOOJA - A drobniaki z banku w konwoju - je偶eli jakim艣 cudem si臋 pojawi膮 to nie starczaj膮 nawet na p贸艂 tygodnia ) Dla wszystkich kt贸rzy narzekaj膮 na obs艂ug臋 warto napisa膰 jakie atrakcje zapewnia ten pracodawca -
1. Brak gwarancji zatrudnienia - je偶eli nie jeste艣 osob膮 ze zdolno艣ciami przyw贸dczymi i szukasz w miar臋 sta艂ej pracy na 艂adnych par臋 lat odpu艣膰 sobie stonk臋. Na stanowisku Kasjera-Sprzedawcy (albo lepiej by by艂o nazwa膰 osoby pracuj膮ce na takim stanowisku mi臋sem armatnim) mo偶na najwy偶ej wytrzyma膰 2 lata , chocia偶 mia艂em koleg臋 kt贸ry pracowa艂 5 lat ale ju偶 pod koniec gdy nie mia艂 si艂y przerzuca膰 paru ton towaru dziennie to zlecali mu prace w rodzaju sprz膮tanie kibli pod koniec zmiany albo zmywanie wymiocin po menelu - zawsze celowo dawali mu najobrzydliwsz膮 fuch臋.
Czemu tak si臋 dzieje? Poniewa偶 wraz z up艂ywem lat i wi臋kszym sta偶em wywierana jest na ciebie presja 偶eby艣 odszed艂 (wiadomo im wi臋kszy sta偶 tym wi臋ksza stawka - im wi臋cej pracownik贸w z wi臋ksz膮 stawk膮 tym wi臋ksze koszty ponosi firma) Pracowa艂em w stonce z wysokimi obrotami 艂adnych par臋 lat i os贸b pracuj膮cych powy偶ej 2-3 lat spotka艂em naprawd臋 niewiele
2. Osoba siedz膮ca na kasie jest cz臋sto obarczona wieloma innymi obowi膮zkami (kasa jest tylko dodatkiem) - obowi膮zki te to wyk艂adanie towaru , doradzanie klientom itd. - oczywi艣cie wszystko trzeba robi膰 w zawrotnym morderczym tempie trudno nieraz pogodzi膰 tak wiele czynno艣ci a ochrzan od kierownika pod koniec zmiany za to 偶e czego艣 nie zrobi艂e艣 to standard (+ ochrzan od klient贸w za to 偶e nie masz drobnych + cz臋ste awantury przy kasie pomi臋dzy klientami - do tej roboty trzeba mie膰 nerwy)
3. Dostawa towaru (Pewnie wiecie jak wygl膮da kilkunastometrowy TIR do kt贸rego wchodzi 30 palet) - ot贸偶 nieraz te 30 palet targa艂em w贸zkiem paletowym poniewa偶 w贸zek elektryczny by艂 w naprawie. Po roz艂adunku oczywi艣cie rozk艂adanie towaru - oczywi艣cie w ci膮gu dnia kiedy to do moich obowi膮zk贸w nale偶y r贸wnie偶 siadanie na kas臋 (wszystko w morderczym tempie a za ca艂膮 robot臋 nawet je偶eli zosta艂a wykonana bardzo dobrze mog臋 jedynie dosta膰 ochrzan)
4. Relacje prze艂o偶ony-podw艂adny. Nie raz mo偶na by艂o dosta膰 ochrzan w sk艂ad kt贸rego wchodzi艂y okre艣lenia typu (TY ch.... , debilu , wypier.... , ) takie sytuacje zdarza艂y si臋 raz 2 razy w miesi膮cu , je偶eli kierownik by艂 OK to nie raz przeprasza艂 za swoje s艂owa ale to nale偶a艂o do rzadko艣ci.
Kiedy艣 gdy zdenerwowany perspektyw膮 operdzielu kt贸ry na mnie czeka (nie wy艂o偶y艂em kilku palet towaru przydzielonych mi przez kierownika) siedzia艂em na kasie i m臋czy艂em pewn膮 klientk臋 o to by mi da艂a drobne pieni膮dze us艂ysza艂em od niej taki tekst "czemu pan sobie nie znajdzie innej pracy" - trudno mi by艂o si臋 powstrzyma膰 od 艣miechu - od 2 lat szuka艂em innego pracodawcy z wiadomym skutkiem