Seus napisał/a:
w Norwegii jest inna mentalność, ekonomia i jeszcze wiele czynników, więc nie ma się co do nich nawet porównywać
To prawda. Miałem okazję pracować tam przez pewien czas i Polskę, a Norwegię dzielą lata świetlne. Norwedzy to bardzo życzliwi i serdeczni ludzi. Złego słowa o niech nie powiem. Nie ma tam takiego sk🤬ysyństwa, jak w Polsce, że jeden myśli jak wyp🤬olić wała drugiemu. Nie jestem jakimś zagorzałym patriotą (zresztą w obecnych czasach słowo patriotyzm nic nie znaczy. Cała masa ludzi jest samozwańczymi patriotami, a o prawdziwym patriotyzmie wiedzą tyle co pingwiny o fizyce kwantowej), ale kocham swój kraj, a przynajmniej część "aspektów" życia w Polsce. Tu się urodziłem, ale z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że gdybym miał okazję zostać w Norwegii na stałe, to zrobiłbym to bez zastanawiania się. Smutna prawda, że ludzie, którzy chcieliby żyć w Polsce muszą wyjeżdżać za granicę, jeżeli chcą żyć godnie jak człowiek, a nie, że trzeba kombinować jak "przetrwać" od 10 do 10 następnego miesiąca. Żal dupę ściska, że tak źle się dzieje w Polsce, która jest pięknym krajem, z na prawdę niesamowitą historią...