stonefenix napisał/a:
Dobrze że przeprowadza koleś doświadczenia ale popełnił kilka w ogóle karygodnych błędów podczas oceny i degustacji piwa. Jeżeli chce się bawić w "degustatora" to :
1. Po degustacji 1 piwa powinien spłukać obwicie usta wodą i odczekać 30 sekund do minuty aby dokonać kolejnej degustacji.
2. Te piwa powinny być odlane do szklanki 30 sec przed każdą oceną i degustacją osobno (po długim czasie w tego typu szklankach jest ucieczka gazu i podnosi się temperatura)
3. Każde piwo ma zalecaną temperaturę podawania i w takiej temperaturze powinno być podane
4. Przy ocenie zapachu należy kieliszek delikatnie okręcić aby wydobyć pełen aromat
5. Aby ocena smaku była rzetelna należy delikatnie przepłukać po napiciu się nim usta i wtenczas poddawać ocenie.
6. Barwę nie ocenia się w cieniu.
Pozdrawiam, amator piwny
Internetowy ekspert piwny czy przeczytałeś w jakimś lokalu broszurę dla bieda-degustatorów?
Punkty 1 i 5- się pokrywają więc nie wiem po co je powtarzasz, a jasny lager nie ma tak mocnego smaku by zaburzyć percepcję i nie trzeba korzystać z wody, chleba, macy czy czego tam jeszcze sobie życzysz.
Punkt 6- bradzisz wszędzie piwa degustuje się w warunkach braku bezpośredniego światła- czyli pokojach i salach.
Punkt 3 i 4- przecież to robi? Każdy jany lager podaje się w temperaturze od 4-7 C, to że ucieknie parę stopni może tylko pomóc w wykryciu wady w piwie.
Punkt 2- degustacja nie trwa pół godziny, tylko kilka minut, jeśli piwo jest wygazowane, bez piany i zapachu to oznacza, że zostało źle uwarzone.
podpis użytkownika
Gallia est omnis divisa in partes tres
Quarum unam incolunt Leftist aliam Vicani
Tertiam qui ipsorum lingua Muslimae nostra Ciapaki appellantur
Ave Gregorius Braun morituri te salutant!