@szmigol
Obiektofilia
Definicja:
Obiektofilia jest to seksualny i emocjonalny pociąg do konkretnych martwych obiektów. Jest to niezmiernie rzadka forma fetyszyzmu.
Wyjaśnienie:
Osoby z obiektofilią zwykle mają silne poczucie: pobudzenia, atrakcyjności, miłości i przywiązania do pewnych przedmiotów lub struktur. Istnieje wiele różnych obiektów, które wśród tej grupy mogą przyciągać np.: budynki, budowle, narzędzia, elektronika, samochody i wiele innych rzeczy. Obiektofilia nawiązuje do animizmu (wiary w to, że wszystkie przedmioty mają duszę, uczucia i umiejętność porozumiewania się).
stnieje kilka doskonałych przykładów obiektofilii. Na przykład, Edward Smith, który twierdzi, że uprawiał seks z ponad 1 000 samochodów, 57 letni Edward z Waszyngtonu, pierwszy raz uprawiał seks z samochodem w wieku 15 lat. Twierdzi, że nigdy nie ciągnęło go do mężczyzn, ani kobiet i nie czuje potrzeby zmiany. Mówi:
"Nie jestem chory i nie chcę nikogo skrzywdzić. Samochody to tylko mój wybór "
Innym przykładem jest Eija-Riitta Berliner-Mauer. Pani Berliner-Mauer postanowiła pójść o krok dalej niż Edward i ożeniła się z murem berlińskim w 1979 roku. Pani Berliner-Mauer (mur berliński w języku niemieckim) mówi, że jej fetysz rozpoczął się w jej dzieciństwie, gdy najpierw zakochała się w strukturze muru po zobaczeniu jej w telewizji gdy miała siedem lat. Z biegiem lat zaczęła zbieranie "jego" zdjęć .Podczas jej 6-tej wizyty w 1979 roku Pani Berliner-Mauer opisała atrakcyjność co do muru, mówiąc:
"Uważam że długie, wąskie rzeczy w poziome linie są bardzo seksowne. Wielki mur chiński jest atrakcyjny, ale jest zbyt gruby - mój mąż jest seksowniejszy ".