@Nemayu
Przede wszystkim transport. Przewiezienie soku zagęszczonego to oszczędność 50-60 %.
Po drugie mniejsze ryzyko zakażeń. W soku zagęszczonym może rozwijać się właściwie tylko jedna bakteria - Alicyclobacillus acidoterrestris poza tym soki te są bezpieczniejsze w przechowywaniu.
Co do twoich uwag. Napój owocowy z tego co pamietam z głowy to musi mieć 21% soku. Więc tu nie jest źle. Gorsza rzecz to napoje
o smaku owocowym które to soku mieć kompletnie nie musza (tylko aromat ładują do zwykłej źródlanki)
Cytat:
Jeszcze jedno suma składu: 70%+1%+0,015%+30%=101,015%, coś źle liczę?
Jeśli to 31,015% zawiera się w 70% to w takim razie czym jest reszta?
Źle liczysz. 70% to soki zagęszczone. 68,xxxx% to jabłko i banan, do tego 1% malina, a 0,xxxx Acai.
Sok z marchwi to 30 % więc mamy 100.
Witaminy i aromaty tak jak pisałem wyżej to
przywrócenie do stanu przed zagęszczeniem więc uwzgledniane byc nie musi