jaras0303 napisał/a:
może wybierzmy kompetentnych ludzi do naszego rządu a nie jakieś zapejsione podmioty bankowe ala mc kwak ruda pała i reszta sk🤬ieli
wybraliśmy palikota bo przekupił każdego trawką , kwaka bo przekupił moherów i tuska bo go w ziemi świętej nauczyli ładnie p🤬lić od rzeczy
Nie ma szans. Tak na prawdę wybierani zostają Ci o których słychać dużo (nie koniecznie nic dobrego) taka już mentalność narodu. No bo skąd mamy wiedzieć kto to jest tam na końcu listy? Nazwisk nie znamy, nie wiemy o nich nic i może tu jest błąd.
Wygrywają Ci za którymi stoją media a raczej bogaci sponsorzy. No i teraz należało by spytać co Ci sponsorzy dostają w zamian?
Na pewno nie chodzi o dobro narodowe tylko o załatwianie własnych interesów.
Te ustawy są tak debilne że muszą być pisane pod konkretne firmy a nawet osoby (i nie mam tu na myśli instytucji Państwowych).
Wielki problem z ZUS? Gdyby tylko chcieli to by go rozwiązali. Ale jeśli by się tak stało to odebrali by sobie kartę przetargową w kolejnych wyborach.
Nie da się tymi samymi pieniędzmi zadowolić wszystkich. Jedyne co mogą zrobić to zamknąć tych j🤬ych złodziei czyli ZUS. Dać ludziom wolną rękę w wyborze funduszu (obowiązkowo ale z prawem decydowania jak wielkie składki chcemy płacić).
Ktoś zapyta co z tymi co teraz są na emeryturze? Proste podnieść podatek o 1-2 pkt może nawet mniej.
Ktoś powie dlaczego mamy płacić więcej? A kto powiedział że będzie więcej. Jeśli odpadnie nam składka na ZUS którą my płacimy i nasz pracodawca. To mniej niż połowa tej kwoty wystarczy nam na składkę na większą emeryturę niż da nam ZUS. Więc sporo zostanie w kieszeni i te 1-2% to będzie dla nas tak na prawdę oszczędność.
A tak utrzymujemy tysiące niepotrzebnych urzędasów.
Monopolista nie musi się martwić. A fundusze musiały by walczyć o klienta więc więcej pieniędzy zostawałoby dla nas.
Ale ja jestem tylko zwykłym robolem i się na bankowości i polityce nie znam więc gówno wiem.
P.S. Kto wie gdzie można zdobyć dane ile ZUS wydaje rocznie na emerytury. Jakie ma wpływy ze składek. Ilu jest płatników. Ilu emerytów.
I jaki jest przychód z Państwa z różnych podatków.
Myślę że te dane powinny być jawne i chętnie sam bym policzył czy takie rozwiązanie przyniosło by korzyści.