No i co udowodnili?
呕e dwa identyczne auta zderzaj膮ce si臋 z t膮 sam膮 pr臋dko艣ci膮 rozp馃がalaj膮 si臋 identycznie.
Ale je偶eli jedno z nich ma wi臋ksz膮 pr臋dko艣膰, to zwi臋ksza si臋 jego energia kinetyczna, i to nie liniowo. No i we wzorze jest masa, ale kluczowa jest pr臋dko艣膰, bo jest w kwadracie.
zachowaj lepiej takie idotyzmy dla siebie i sie nie kompromituj w internecie.
jakim kretynem trzeba by膰 偶eby u偶ywa膰 takich por贸wna艅 ?
faktycznie jakby to pomno偶y艂 przez pr臋dko艣膰 艣wiat艂a to by wyszed艂 wynik 偶臋 ja p馃がl臋.
Co ty k馃がa jeste艣? radziecki uczony ?
Nic si臋 nie sumuje ...
Wcale si臋 nie dziwi臋 偶e chc膮 zlikwidowa膰 gimnazja...
W podstaw贸wce w 6-7 klasie na fizyce tego uczyli.
Masz tu pismo obrazkowe (angielski nie wymagany)
youtube.com/watch?v=r8E5dUnLmh4
podpis u偶ytkownika
:oneko:
go艣膰 ma troch臋 racji, tylko 藕le to rozpisa艂, bo na p臋d powinien to rozpisa膰
innymi s艂owy, osob贸wka jad膮c 150km/h, zderzy艂a si臋 z 艣cian膮 p臋dz膮c膮 80 km/h w przeciwn膮 stron臋 ( bo ci臋偶ar贸wka ma belk臋 i nie ma strefy zgniotu )
p臋d osob贸wki 41.7*1500 = 62550 p
p臋d ci臋偶ar贸wki 22.24 * 30000 = 667200 p
kapujesz, p臋d ci臋偶ar贸wki jest ponad 10 razy wi臋kszy ni偶 osob贸wki, dlatego jak przyjebie w ni膮 osob贸wka, to ci臋偶ar贸wka jedzie dalej nie zwalniaj膮c nawet wyra藕nie
Dlatego zapisa艂 to 150+80
Ba zak艂adaj膮c mas臋 i pr臋dko艣膰, mog臋 obliczy膰 o ile zwolni ci臋偶ar贸wka po p馃がlni臋ciu, zwolni o ok 7.5 km/h( w momencie uderzenia, bo jeszcze musz臋 obliczy膰 strat臋 pr臋dko艣ci na nadanie tej 1.5 tony pr臋dko艣ci 72,5km/h ale mi si臋 nie chce )
Poprawcie mnie je艣li si臋 myl臋, bo ostatnie gdzie mia艂em fizyk臋 to liceum ju偶 艂adne lata temu.
teraz si臋 zastanawiam, czy p臋d jest wystarczaj膮cy, tzn czy nie rozpisa膰 to z wzoru na energi臋 kinetyczn膮
ci臋偶ar贸wka 15000*22.24^2 = 7419264 J
osob贸wka 750*41.76^2 = 1307923.2 J
tu wychodzi 偶e ci臋偶ar贸wka ma 5.7 razy wi臋ksz膮 energi臋 kinetyczn膮
i ci臋偶ar贸wka zaraz po zderzeniu z osob贸wk膮 zwolni o ok 7.4 km/h ( w monecie uderzenia )
niech kto艣 mnie u艣wiadomi jak to powinno by膰 ( z czego liczy膰 i czy si臋 gdzie艣 nie waln膮艂em w obliczeniach )
A autor tematu jest upo艣ledzony 偶e tylko 2 tagi umie wpisa膰 ? Administracja chyba te偶 skoro nie wprowadza ostrzejszych wymog贸w, p贸藕niej nie mo偶na tematu znale藕膰, bo k馃がa ameby nie potrafi膮 bardziej nad tagami pomy艣le膰.
podpis u偶ytkownika
==============================================