racuchy korygujące wade zgryzu
![]()
Leżałem tydzień w szpitalu w niemczech. Pierwszego dnia przyszła pielegniarka i pytała co chce na obiad w poszczególne dni tygodnia... dostałem karte dań i mogłem sobie wybrac, kotlety, klopsiki, surówki, warzywa, sałatki no k***a w domu tak nie jadam... na sniadanie i kolacje do wyboru dzemy, serki, wedliny, jogurciki, chleb-zwykły razowy albo bułki, herbata do wyboru kilkanascie rodzai od jakiś tam smakowych po rumiankowe, miętowe itd.. po południu kawa do wyboru zwykła albo puszczalska. Obok mnie leżał ciapaty, nie jadł mięsa to dostawał dania wegetarianskie... musze jeszcze dodac ze pierwszej nocy co dwie godziny modlił sie po swojemu.. rozkładal taką bambusowa mate i bił poklony.. jak o godz 9 wieczorem była zmiana pielegniarek i robiły obchod po całym oddziale(pytały każdego pacjenta jak sie czuje itp) to musiały 20 minut czekac az skończy... i zeby mu bron boże nie przerywać LoL... praktycznie w dwa dni zrobili mi badania:morfologie krwi, mocz, przeswiatlenia głowy i klatki piersiowej, ekg, echo serca, ekg24 godzinne, potem 5 dni byłem na obserwacji+konsultacje z chirurgiem, neurologiem oraz ordynatorem... lekarze w ch*j mili, pielegniarki też. Niemieccy obywatele mają leczenie bezpłatne, mi wystawili rachunek 1400 euro. a i jeszcze dodam że trafiłem do szpitala po 4 dniach picia wódki, wina i piwa... piatego dnia chciałem iść do pracy ale padłem na ulicy i ktos wezwał karetke.. nigdy nie zapomne tamtych wakacji.
podpis użytkownika
Stultitia morbus est animi.@19ahmed22
To fakt, niemiecka służba zdrowia należy do jednej z najlepszych na świecie, tylko, że opłaty są tu na każdym kroku i nie są to opłaty niskie.Niektórzy lekarze przyjmują tylko prywatnie ubezpieczonych pacjentów. Jeśli masz tylko państwowe ubezpieczenie, będziesz musiał zapłacić za wizytę, bez możliwości zwrotu kosztów.
Pobyt w szpitalu jest bezpłatny tylko dla niektórych pacjentów, ubezpieczonych w prywatnych firmach. Objęci państwowym ubezpieczeniem będą musieli zapłacić za pierwsze 14 dni pobytu w szpitalu (opłata rozliczana w cyklu dziennym).
Powiem tylko, że można wpaść w niezłe długi przez nieplanowany pobyt w niemieckim szpitaluWiem, bo przerabiałem.
podpis użytkownika
Stultitia morbus est animi.Na szczęście byłem ubezpieczony, więc nie mam pojęcia jakie są koszty takiego pobytu, ale aż k🤬a żal było stamtąd wychodzić
![]()