a więc jako że nie jestem ekspertem ale trochę poszperałem to się wypowiem ;P
youtube.com/watch?v=SVf73gidx4g tutaj jest to pokazane w nieco innej wersji ale kwestia zatrzymania procesu ściemniania w odpowiednim momencie ;P
Budowa szkła elektrochromatycznego wygląda następująco. Powłoka magazynująca jony (elektroda bierna), materiał zapewniający przepływ jonów (elektrolit) i materiał elektrochromatyczny (elektroda aktywna) umieszczone są pomiędzy dwiema zewnętrznymi taflami szklenia lub przeziernego tworzywa sztucznego z transparentnymi przewodnikami. Reakcja chemiczna zachodzi wraz z przepływem jonów na skutek przyłożonego napięcia. Odpływ jonów z powłoki elektochromatycznej (aktywnej) do powłoki magazynującej jony powoduje ściemnienie tej pierwszej. Poprzez odwrócenie kierunku pola elektrycznego, następuje powrót jonów do powłoki aktywnej, dzięki czemu staje się ona ponownie przejrzysta. Jako że powłoki zostają przez jakiś czas naładowane, przyłożenie napięcia jest wymagane jedynie podczas procesu przepływu jonów
Popularnym materiałem wykorzystywanym do tworzenia powłok elektrochromatycznych jest trójtlenek wolframu (WO3). Cec🤬je go relatywnie duża rozpiętość parametrów przepuszczalności światła. Szklenie w fazie zaciemnienia uzyskuje ciemno-niebieską barwę. Wykorzystanie innych materiałów umożliwia uzyskiwanie innych kolorów szklenia w fazie ściemnienia, np. brązu (NiO), czerni (IrO2) lub zmiennych barw, jak czerwony-niebieski (CoOx) lub żółty-zielony (Rh2O3).
chcecie więcej to polecam wikipedie: Elektrochromatyzm