@Magik: Masz raptem dwa lata więcej od niego, poza tym tylko opowiedział żart.
I coś ode mnie:
PiS to jest państwo kościelne? To się pochwalę z Wami paroma rewelacjami. Jeden z posłów PO, znany jedynie z tego, że poza byciem posłem jest także dyrektorem najlepszego ogólniaka w kraju - i mimo że łamie to jakieś tam przepisy to koledzy z partii załatwili mu to powołując się na jakiś tam wcześniejszy podobny przypadek - jest aktualnie również moim dyrektorem, jako że jeszcze kończę ogólniaka. I oto dyrekcja w tejże szkole umyśliła sobie, że... rekolekcje będą obowiązkowe dla wszystkich. Program przewiduje: konferencje z księdzem, warsztaty misyjne, warsztaty bilblijne, warsztaty liturgiczne, lepiej brzmiące warsztaty instrumentalno muzyczne (ale odbywające się pod hasłem "Śpiewajmy Panu"), kolejne na pierwszy rzut oka lepiej brzmiące warsztaty literackie (pod hasłem "Pasja w utworach literackich").
No i koncert (w kościele, a jakże) zespołu grającego chrześcijański hip hop. Ale tu nie dam głowy, że jest on obowiązkowy.
Bo na mszę na przykład łaskawie pozwolili nam nie iść
Oczywiście, niech się p🤬lą, nie idę - mam lepsze zajęcia i w związku z tym 5 dni wolnego... Ale to trochę dla tych, którzy uważają że tylko tylko PiS jeden prowadzi politykę państwa kościelnego.