zanim pojawi sie zjeb z twierdzeniem "j🤬i hipokryci, polacy jada do UK to dobrze a jak ukraincy przyjechali do nas to zle"
Juz tlumacze :
UK kraj zamozny, Polska nie. Kazdy Polak w UK zwalnia miejsce pracy w PL. Kazdy Polak, ktory wyjechal przyczynia sie do "braku rak do pracy" Dzieki braku rak do pracy - pracodawcy zmuszenibyliby do podnoszenia wynagrodzen lub zachecania pracownikow by zostali/przeszli do jego firmy bonusami, swiadczeniami, prywatna opieka zdrowotna itd.
Pis sprowadzil ukraincow i teraz zamiast bicia sie o polskiego pracownika, to janusz zatrudni tatjane i w p🤬dzie ma podwyzki dla poljakow. Takie patriotyczne sk🤬ysyny z pisu w tak ladny sposob r🤬aja glupi narod. Potrzebuja podatnikow i w p🤬dzie maja dobrobyt Polakow... oni potrzebuja podatnikow by dalej zrec za kase innych.
Nie przeszkadzalaby mi ladna ukrainka na kasie... czy jakis saszka na magazynie, jakby przy obecnych cenach srednie wynagrodzenie wynosiloby ze 4.000 i nadal by nie bylo chetnych do pracy. Nie mowie o sredniej krajowej, mowie o realnej zwyklej wyplacie na kasie lub pracownika produkcyjnego.
ps. nie nie jestem platfusem, po jeszcze gorsze c🤬je niz ci s pisu
Ellsworth, synku, co ty p🤬lisz. Godzina mojej pracy kosztuje 500 zł. Z czego ja dostaję 10%, 40% to amortyzacja a 50% idzie do kieszeni właściciela firmy.
Pozdro i poćwicz jak działa rynek.
Niestety, ale twoje pojęcie o tym jak działa gospodarka jest znikome.
W stosunku do Ukrainy Polska jest krajem zamożnym, tak jak UK w stosunku do Polski. To, że brakuje rąk pracy w Polsce to jest katastrofa dla gospodarki i Ukraińcy są dla niej zbawieniem. Są też zbawieniem dla kosztów towarów i usług w tym kraju. Przykładowo. Ty wiesz ile chce "fachowiec" za układanie p🤬lonych płytek?? Minimum 40 zł/m2 samej robocizny. Taniej nikogo nie znajdziesz! W ciągu godziny można ułożyć dobre kilka m2 płytek. Teraz sobie policz ile oni zarabiają. . I teraz gdyby nie Ukraińcy, to połowa osób, które buduje obecnie domy by ich po prostu nie zbudowała bo by ich nie było na to stać. Już pominę fakt, że na usługę trzeba czekać miesiacami a nieraz już na początku roku mówią że w tym roku nie ma szans i najwcześniej przyszły.
A teraz odnośnie pensji. Jasne, pracodawca może dać nawet i 10 000 zł kasjerce. Jego to wali, tylko że jej pensję płacisz TY w cenie produktu! Rozumiesz to, czy nie? Gdzie idziesz kupować, tam gdzie płacą więcej pracownikom czy tam gdzie jest tańszy produkt??????
Koleżanka miała generalny remont mieszkania ekipa jej znajomego oczywiście same uksy. Trzy razy musieli kuć łazienke i na nowo, w końcu zamówiła fachowca Polaka odj🤬e perfekcyjnie.
Ale zaraz zaraz, to w takim razie za sp🤬olony pierwszy remont odpowiadał jej Polski kolega więc co mają do tego Ukraińcy?
I weź proszę nie wmawia tu nikomu, że każdy Polak w remontach to fachowiec pierwsza klasa, bo akurat sporo widziałem w tym temacie...
A bierzesz osobe która wie co robi czy k🤬a Stasia z pod monopolca ?? Szuka sie osoby która ma wyrobioną opinie. O to sie rozchodzi ze ten drogi kolezka zatrudnia, a oni w swoim przekonaniu sa zajebistymi fachowcami i maja papiery ite pe ite de, a wychodzi jedno wielkie gowno. Sorry ale na co dzien mam do czynienia z 45 ukraincami w pracy wiec wiem jak to wyglada. A szczególnie zarządzanie nimi...