BrianGriffin napisał/a:
Możecie p🤬lić ile wlezie, ale kto nie widzi różnicy między Polską teraz, a Polską 10 lat temu po prostu reprezentuje umysłową biedę.
Są wały w UE, durne prawo, chore normy, ale gdzie tego nie ma? Takie k🤬a czasy. Albo się bierze coś z dobrodziejstwem inwentarza albo nie. Osobiście ciesze się, że poszliśmy w stronę UE, a nie Rosji i Ukrainy.
Za te Twoje nedzne chodniczki czy za inne inwestycje za unijna kase (choc to duze naduzycie, ta kasa jest wspolna bo i my sie do niej dokładamy przypominam, w formie składki czy róznych kar, chociazby za nadprodukcje mleka czy chociazby dokładanie sie do tonacej Grecji...) oni własnie kupują poparcie u takich jak Ty. Myślisz ze po co na kazdym kroku stoi ta p🤬lona tablica ile niby nam łaskawie dali?
Najważniejsze jest to, że oni (czytaj najwieksze kraje unii, ktore nie oszukujmy sie, w niej tak naprawde rzadza) za te pieniadze kupuja od nas możliwośc decydowania o naszych regulacjach prawnych czy o naszej polityce zagranicznej a to ma niewyobrażalne wrecz znaczenie ekonomiczne i jeszcze wieksze polityczne, tylko kto to liczy?? Ty oczywiscie nie, bo Ty widzisz tylko tabliczki z cyferkami i pobudowane przedszkola czy inne p🤬lone inwestycje ktore w sporej czesci są nietrafione. Oj wk🤬iłem sie juz bo wk🤬ia mnie ten temat, wk🤬ia mnie ułomnosc ludzi i ich p🤬lona ignorancja przejawiana jednopoziomowym sposobem myslenia w tej sprawie. Komunisci robili to samo, stawiali tablice na ich czesc aby tworzyc sobie poparcie wsrod ludnosci, bo bez tego ani rusz. To samo mamy w unii a ludzie jak sie k🤬a nabierali wtedy tak sie nabierają teraz. I nie to ze narzekam, swietnie sobie radze w obecnym swiecie ale unie uwazam za twor bardzo szkodliwy dla zwykłych nieświadomych społeczenstw
kambodia66 napisał/a:
@BrianGriffin - nie wiem jak gdzie indziej ale w Szczecinie wyraźnie widzę różnice. Zamknięta stocznia, zlikwidowana papiernia, zutylizowana huta, zburzony Wiskord... ale w zamian mamy 2xCast, Auchan, Real po kolejnej zmianie nazwy i jeszcze dziesiątki Biedronek Netto i Lidl. Nie ma to jak robić za republikę bananową i rynek zbytu dla towarów z Niemiec.
A czy wiesz że już do UE dajemy tyle ile dostajemy ?
Jak przyjemnie jest widziec kogos kto rowniez dostrzega dobrze ukryte negatywy, ukryte własnie miedzy tymi wszystkimi tablicami unijnymi.
Prawda jest taka że jak nam w gminie pobuduja chodnik to pobliskie niemieckie koncerny w tym czasie zarobią na nas rownowartosc 10 takich chodniczków ;p oczywiscie my widzimy tylko wyłozony chodnik. To jest wielki skrót ale tak to mniej wiecej wyglada.
Oczywiscie jest u nas dobrze, jestesmy w niewielkiej czesci świata w ktorej poziom zycia jest wysoki itp itd ale to nie zasluga unii. Unia może nam np ustami Schultza powiedziec tak (w sprawie imigrantow): "pieniadze od unii braliscie a teraz w sprawie imigrantow nie chcecie pomoc?" slowa moze byly inne ale sens pozostal ten sam. K🤬a ludzie, chociazby za takie słowa ze strony wladz unijnych nie powinnismy od nich przyjmowac nawet 100mld euro, gdzie nasza godnosc? Juz pomijam to, że ten debil chce decydowac o naszych sprawach ktore moga miec decydujacy wpływ na nasz kraj, destrukcyjny, wpływ taki kupiony nawet za 500mld euro jest wpływem kupionym za śmieszne pieniadze! I pomijajac to, gdzie k🤬a wasza godnosc? żeby jakis smiec unijny mógl tak do nas mowic? Skandal i tyle ale na zadnej unijnej tabliczce tego cytatu nie zobaczycie

c🤬j ide spac oby unia mi sie nie przysniła. sory jak jakies literowki ale z telefonu pisalem