Akurat blokowanie badań nad genetyką i klonowaniem to domena prawicy
Czy może mi ktoś k🤬a jasno wytłumaczyć termin "lewak"??!!
Ostatnio strasznie modny i każdy zaczyna go używać chyba nie mając pojęcia skąd się wywodzi i co oznacza...
Już śpieszę z pomocą. O to definicja lewaka:
Lewak – duży sztylet o rękojeści zamkniętej trzymany (jak nazwa wskazuje) w lewej dłoni, używany zarówno do parowania i blokowania nadchodzących ciosów jak i do wykonywania ataków, gdy nadarzy się ku temu okazja. Wykorzystywano go w parze z rapierem lub szpadą (czasem też wykonywany w parze z bronią główną). Wykształcony w Europie Zachodniej w czasach renesansu, używany do XVIII w. (w Polsce nieużywany). Typowy lewak miał duży jelec i ochronę dłoni w postaci wygiętej, trójkątnej blaszki, często zdobionej perforowaniem lub grawerowaniem.
Specyficzną formą lewaka był łamacz mieczy, o grubej, mocnej głowni, wyposażonej w zęby, służące do uchwycenia głowni broni przeciwnika i wytrącenia jej lub złamania.
![]()
Hmm... tak też myślałem że to stąd to pojęcie pochodzi tylko jak to odnieść do kontekstu persony??
Czy można przyjąć że mówiąc o kimś lewak mamy na myśli (i tu personifikując z definicji) kogoś kim możemy odeprzeć atak na nas i zrzucić na tą osobę całą siłę uderzenia, a jednocześnie obarczyć winą za wszelkie nasze niepowodzenie i nieudolność??
Nie ogarnąłeś finezji mojej ironii...![]()
Haha ogarnąłem ogarnąłem... tylko szczerze mówiąc chciałem napisać coś głupiego ale przy napływie kolejnych wyrazów zaczęła mi klarować się jakaś dziwna zależność między tym lewakiem, a ostatnią modą nazywania lewakami wszystkich którzy nam nie pasują.
Ciągle zastanawiam się dlaczego ludzie używają zwrotów których nie rozumieją...![]()
![]()
Ale tu nie ma co rozumieć. Lewak to życiowa sp🤬olina, dla której ważniejsze jest dać się zbałamucić w dupę imigrantowi, niż zabezpieczyć godne życie sobie, swojej rodzinie i pobratymcom.