Bul_od_bytu napisał/a:
@
: Zatem po co przy tej ilości świętych krów sprowadzać nam na utrzymanie kolejne?
Chyba nie miałeś okazji ostatnio korzystać ze służby zdrowia bo byś zobaczył jak ukraińcy korzystają ze wszystkich przywilejów, a ty się zastanawiasz czemu kolejka do specjalisty wydłuża się z 4 do 6 lat.
Z tym wydawaniem w PL to też się tak nie rozpędzaj bo to już robi inflacja wywołana głównie rozdawnictwem pieniędzy. Jak już ukraińcy wydadzą to w marketach, które i tak nie płacą w PL podatków bo przecież nie pójdą na zakupy do osiedlowego u pani Krysi bo tam promocji mało, a ceny wysokie.
Obcych narodowościowo i etnicznie świętych krów, na szczęście mamy zaledwie promil. Obcokrajowcy w Polsce, w znacznej większości nie są pasożytami społecznymi - pracują, albo się uczą. Do Europy Zachodniej nam daleko. I, dobrze.
W grudniu byłem pierwszy raz u kardiologa - czekałem na NFZ niecałe 4 miesiące. Badania robiłem tydzień temu- czekam na wyniki, a kolejną wizytę mam pod koniec marca. W poczekalniach nie spotkałem żadnych Ukraińców, więc się nie wypowiem na temat ich "przywilejów".
Główną przyczyną inflacji w Polsce, są wyższe ceny energii i surowców. Socjal, jaki mamy w Polsce, ma na inflację nikły wpływ. Poza tym, obecnie inflacja jest na poziomie 5,5%, więc nie jest źle, chociaż mogłoby być lepiej.
Osiedlowego sklepu "U Joli" już dawno nie ma - pani Jola, prowadzi teraz Żabkę. Pół osiedla, robi tam drobne zakupy w niedzielę.
Odnośnie podatków, których podobno markety w Polsce nie płacą, zapoznaj się z tym:
Nie chce mi się szukać bardziej aktualnych danych.
Dobranoc.