Up
Uwielbiam te wszystkie historie o dobrych Niemcach i złych Rosjanach. Załóżmy o tym kolejny temat, żebym dowiedział się, że Niemiec to zawsze częstował papierosami, a ruski wyr🤬ałby nawet kota. Ciekawe, że moja babcia zapamiętała, że niemieckie dzieci czestowały ją cukierkami z króliczego gówna owiniętego w papierek. Wysublimowane sk🤬ysyństwo jak np. holokaust jest najwyraźniej milej widziane niż takie na gorąco. Ale tak jak mówię, nie chcę tu rozkręcać kolejnego głupiego tematu, bo wypowiadać się w nim powinni tylko autentyczni świadkowie tych wydarzeń i to tacy bez wybiórczej pamięci.
Warto też nadmienić, że Niemcy zwykle dobrze traktowali tych, którzy z nimi współpracowali, a to rysuje nam nie do końca pozytywny obraz autorów tych przekazów.
podpis użytkownika
już raz mnie zaprosili.Up
Uwielbiam te wszystkie historie o dobrych Niemcach i złych Rosjanach. Załóżmy o tym kolejny temat, żebym dowiedział się, że Niemiec to zawsze częstował papierosami, a ruski wyr🤬ałby nawet kota. Ciekawe, że moja babcia zapamiętała, że niemieckie dzieci czestowały ją cukierkami z króliczego gówna owiniętego w papierek. Wysublimowane sk🤬ysyństwo jak np. holokaust jest najwyraźniej milej widziane niż takie na gorąco. Ale tak jak mówię, nie chcę tu rozkręcać kolejnego głupiego tematu, bo wypowiadać się w nim powinni tylko autentyczni świadkowie tych wydarzeń i to tacy bez wybiórczej pamięci.
Warto też nadmienić, że Niemcy zwykle dobrze traktowali tych, którzy z nimi współpracowali, a to rysuje nam nie do końca pozytywny obraz autorów tych przekazów.
Up
up
Niemcy byli dżentelmenami. W sumie drobiazgiem jest to, że jedna z moich babć miała problemy z psychiką po miesięcznym przesłuchaniu na Gestapo, a dziadek stracił zdrowie jako niewolnik. Grunt, że babcia Reva81 dostawała cukierki.
Ruski to był trepy straszne...nie wszyscy ale ci co byli zwerbowani z najdalszych zakątków typu Syberia i inne wiochy byli tak k🤬a tępi, ze jak przyszli do chaty pierwszy raz w zyciu widzieli słoik no i w nim były ogórki, a ze debil nie wiedział, że trzeba przekręcić wieczko jebnął o ziemie i wp🤬lił z ziemi te ogórki
jeszcze szukali hitlera w szafkach pod stołem za zegarem, a jak ktoś oświecił światło to strzelali do lampy bo myśleli, ze to hitler
im po prostu dali karabiny i zeby szli zabijać, słyszałem tez ze młode dziewczyny smarowały sie błotem , grubo ubierały, chusty na głowę typowo jak babcie stare byle zeby ich ruskie nie zgw🤬ciły. i na koniec kazdy był zły czy to rusek czy niemiec i j🤬 ich wojna to najgorsze gowno, którego nawet nie możemy sobie wyobrazić i oby był jako taki pokój jak najdłużej
Up
Myśl sobie, co chcesz. Nie mówię, że Niemcy byli dobrzy. Mówię, że Niemcy nie byli tacy, jak ruscy. Nie opowiadam swoich przeżyć, tylko to, co opowiadała mi babcia. Twoja babcia mogła mieć inne doświadczenia, a moja inne. Nie zapominaj, że dzieciarnia często odwala różne numery, a po nasłuchaniu się propagandy państwowej mogła wpaść na pomysł z takimi "cukierkami". Zbrodnie holocaustu zostały ujawnione i potwierdzone dopiero po Wojnie. Przedtem obywatele Rzeszy, ani większość wojska mogła o tym nie wiedzieć.
Wyraźnie napisałem "Ci Niemcy". Nie mówiłem o wszystkich, tylko o tych, którzy stacjonowali w jej domu. To nie było też żadne gestapo, a zwykli żołnierze. Ostatecznie zegar z kukułką został zabrany przez ruskich, a nie przez Wehrmacht.![]()