Wypowiedź z cyklu: C🤬ja wiem ale odpowiem na fragment aby zachować iluzję tego że jeszcze mam pomysł na sensowną ripostę.
Litości, dziecko by wygrało tą sprawę. Przecież w bibli jest jak byk, że ciała nie znaleźli na drugi dzień. Nie ma ciała nie ma dowodów...
Nie powiem że Galileusz nie miał racja, ale do k***y nędzy nie róbmy na jego przykładzie jednym przykładzie (Kopernik to to samo oksrażenie) jakiegoś faktu. Zdarzyło się. Kościół się jebnął i nie miał jaj się przyznać. Ale gdyby nie Inkwizycja to na długo przed Leninem pojawiłby się pra-Lenin który jeszcze szybciej by robił to co robią lewacy dziś i co robili z początekiem XX wieku.
Żadna znana nam cywilizacja nie obyła się bez religii. W każdej z nich istniała wiara którą ludzie wyznawali.
Ateizm był karany wszędzie gdzie tylko spojrzysz. Kolebka filozofii europejskiej czyli Grecja, przewidywała w każdym z polis karę śmierci za ateizm.
A o religijności Rzymian trudno się spierać gdyż wiele ich praw i kar miało podstawy w religijnych obrządkach. Więc nawet jeśli ktoś nie wierzył to musiał robić to co by robił jako wierzący i nie mógł powiedzieć że pioruny nie mają nic wspólnego z rzymskim odpowiednikiem Hefajstosa, bo przeciwnym razie by został ukarany.
Więc nie można powiedzieć że ateizm jakoś wpływał na rozwój kiedyś, gdyż ateizm był nielegalny przez dłuuuuugi czas.
Znana nam formułka o dziedziczeniu wiedzy męczona przez np. Korwina Krula, od Rzymian a wcześniej od Greków a wcześniej od Babilończyków, nie mogła by się nawet uformować bez przyzwolenia kościoła na to by dzieła danych ludzi się zachowały.
Znane nam przykłady spalenia i niszczenia antycznych dzieł przez katolików, po pierwsze pokazują że nie jest to tak że kościół był cudownie nieskazitelny, ale po drugie i najważniejsze, pokazuje że jeśli katole by chciały to bez problemów mogliby zatrzeć wszelakie ślady nauki, technologii i innych rzeczy które im by nie pasowały.
A słynne wczesnoislamskie arabskie ratunki dzieł i potem ich przekazanie nam jest fajne, ale nie przewiduje między tym a dojściem Katolików do władzy było jakieś 200lat przerwy w trakcie której można wiele zniszczyć.
Słowianie i Germanie to nie są ludy które magicznie pojawiły się obok Rzymu kiedy ten zaczął ekspansję. Te ludy mieszkały tam równie długo co istniały pierwsze ogniska cywilizacji Rzymskiej. Te ludy nie miały zamiaru się same z siebie rozwijać.
W końcu określenie barbarzyńców nie przyległo do nich od tak, ani nie była to propaganda wojenna Rzymian bo m.in. Greków czy Kartagińczyków takimi nie nazywali.
Te ludy toczyły wojny w Rzymianami, gdzie zamiast przejmować ich wiedzę na własny użytek w postaci łupów wojennych, po prostu niszczyli co się dało.
Powrót źródeł historycznych to okres renesans chrześcijańskiego władcy Karola Wielkiego.
skoro te ludy niczego po sobie nie pozostawiły dużego, co by mogło potwierdzać ich kulturę
Sprawa innych kultur tez jest ważne.
Bo skoro inne cywilizacje coś osiągnęły mimo że miały swoje wierzenia, to czemu Europa koniec końców stała się najbardziej rozwiniętą?
Cała Kultura Ameryki powstała na długo przed katolikami. Dodatkowo nie mając rzekomo upadku w trakcie trwania. Do wieku XVI mieli czas aby się rozwinąć. A mimo to upadli.
Chiny i cała Azja. Tak samo. Chiny najgorzej, bo niby były rozwinięte, ale nagle coś się jebło i się zatrzymały w rozwoju. Wizyty z Europy były rzadkie i na bank nie miały charakteru militarnego, przynajmniej nie przed XVI wiekiem.
Ba... Sam Babilon przecież też nie upadł w tym sensie że wszyscy sp🤬olili z pomiędzy Tygrysa i Eufratu gdzie indziej. Państwa jakies co róż na tym miejscu się pojawiały. Nie słyszałem aby to oni pierwsi posłali rakietę na orbitę...
Starożytny Egipt? Istniał 5tys lat zanim pozstał pokonany przez Rzym. Przez 5tys wymyślili tylko półnagich żołnierzy z włóczniami...
Po pierwsze "kontra" ateistów jest odpowiedzią na panoszenie się religii i nazywanie niewierzących osobami złymi, wieszanie wszędzie martwego człowieka (może to dla katolików normalne, ale moim zdaniem chore), wp🤬lanie się gdy tylko nauka zrobi krok naprzód w leczeniu niepłodności czy wiele innych spraw, o których mógłbym pisać, ale myślenia co niektórych nie zmienię i tak.
Nie, mylisz się. Gdybym mógł nie zabijałbym nikogo przez religię. To ja właśnie czuję, że wielu katolikom marzy się powrót do stosów, bo ich komentarze pałają wręcz miłością i niewulgarnością.
Powiedz mi, gdybyś znał/a kogoś kto wstąpił do sekty i wpłaca kasę na nią i ci wmawia, że jesteś grzesznikiem, spłoniesz, że jesteś chwast to nie namawiałabyś tej osoby, żeby sięgnęła po rozum i że się myli?
I jeśli chodzi o "cywilizowany wybór" to sama wiesz, że 99% nie wybrało tej religii z własnej woli tak jak nie ma mowy o myśleniu samodzielnym w islamie. Bo nikt logicznie myślący i nie zarażony religijną propagandą w życiu by takiego czegoś nie wybrał.
Chodzi mi jedynie by katolicy zaczęli myśleć sami, pokazanie innej drogi (co przez wieki było zabronione) samodzielnie i jeśli już rzeczywiście wybiorą tę religię to ok, widocznie nadają się jedynie do reprodukcji gatunku... Dlaczego my nie możemy głosić własnego światopoglądu a katolicy tak?
To nie ja zaczęłam tę dyskusję, a ateiści. To nie ja wrzucam ośmieszające ateistów obrazki, tylko Wy. Jednocześnie twierdzicie też, że jesteście bardziej kulturalni i cywilizowani w dzieleniu się ze światem swoim poglądem
dlaczego ateiści w komentarzach zapluwają się nawzajem jadem i prześcigają w tym, kto bardziej katolom pociśnie?
Nie lubię Islamu i muzułmanów, ale z szacunku do niej JAKO CZŁOWIEKA nie pluję na nią jadem i nie wyzywam - po prostu powiedziałam jej swoje stanowisko i wyraźnie zaznaczyłam, że nie chcę z nią o religii dyskutować.
Na Islam mogę popsioczyć sobie na Sadolu, używając dosadnego języka o ile wiem, że nie urażę żadnego użytkownika, bo gdyby była na Sadolu jakaś spora część ludzi wyznających Islam to jednak wolałabym z nimi dyskutować kulturalnie - to w dalszym ciągu są ludzie.
Bo nadziwić się nie można jak mogą istnieć debile wyznający religię pustynnych kozojebców, która ma wspólne korzenie z islamem i być świadomym, że ta religia została narzucona przymusem, a mimo to płacić kasę na grubych magików w czarnych spódnicach, a co wpływa na inne filozofie i ateistów - narzucają swoje prawa i obowiązki innym ingerując w ustawodawstwo, wp🤬lając obrzędy do świąt państwowych czy utrzymując podatek kościelny.
Następny p🤬lnięty.
Przez to że Polska przyjęła chrzest, zaczęli przybywać duchowni, a między innymi dzięki nim ludzie nauczyli się pisać i czytać. Gdyby nie oni nadal podpisywalibyście się X w miejscu nazwiska. No ale to niby religia ogranicza naukę![]()
A co tu k🤬a pisać skoro ktoś twierdzi że kościół jest odpowiedzialny za postęp a ten przykład to jest jeden wyjątek.
Do dzisiaj się do końca nie pogodzili z teorią ewolucji Darwina a przykładów ciemnoty i zacofania przez kościół można by mnożyć, na samym sadolu używając opcji szukaj znajdziesz lektury na długie dni na ten temat. Ale spoko, podrzucę Ci kilka fajnych haseł i jak już odrobisz zadanie domowe w długie jesienne wieczory będziesz mógł zgłębiać jak kościół gnębił rozwój i naukę przez wieki do dzisiaj.
Mikołaj Kopernik, Galileusz, Giordano Bruno. Ten ostatni spłonął skazany przez miłosierny kościół.
Dobry jest też przypadek Andreasa Wersaliusza który "odważył się" zbadać i opisać ciało ludzkie to ciemny kościół się nie zgodził bo przecież mężczyzna powinien mieć jedno żebro mniej
![]()
Edward Janner wynalazł szczepionkę na ospę w chyba XVIII (rzymskie 18) wieku to we Francji zakazano stosowania bo taka jest wola boska żeby ludzie zdychali na ospę. Jeszcze niedawno piętnowali przeszczepy czy transfuzje krwi.
Kościół od zawsze hamował rozwój nauki i techniki i c🤬ja kościołowi zawdzięczamy.
Rak który trawi nasze społeczeństwo, o krwawej historii nie wspomnę.
Urodziłem się w Polsce i jestem Polakiem i jestem z tego dumny ale żadna ciemnota katolicka mi nie będzie wciskać bajek o wężu i jabłku, o dużym statku Noego czy o miłosiernym Bogu który tak bardzo nas kocha że zsyła na nas powodzie plagi i c🤬j wie co jeszcze. Jak się nie podoba możecie wyp🤬olić do ciapatych mają podobny tok myślenia dzieli was tylko kilkaset lat.
Osz k🤬a czytam i nie wierzę że można być aż takim debilem... I pewnie sam siebie określasz jako chrześcijanin...
Otóż co najwyżej możesz być albo Żydem albo Islamistą.
Jezus wg Biblii i apokryfów otaczał się grzesznikami i ludźmi których inkwizycja nazwała by heretykami i spaliła na stosie.
Galileusz, Bruno, Kopernik.
Tak ów Kopernik na którego się powołujesz nie mógł opublikować swoich prac.
Dopiero po jego śmierci zostało ono wydrukowane i zaczęto je rozpowszechniać. Powód ?? Strach przed postępowym papiestwem i smażeniem się w słońcu jak Bruno.
Już nie wspomnę o Indeksie Ksiąg zakazanych na którym przez długi czas widniała Biblia...
O tak chrześcijaństwo jest tak super tolerancyjną religią że hoho...
Nie słyszałem o cywilizacji, która nie korzystałaby z używek. Czy to oznacza że są konieczne do wynalezienia koła?
Wszędzie gdzie spojrzę? Proszę bardzo - w kodeksie Hetyckim nic nie wyczytałem o karze śmierci za niewiarę. Kodeks Hammurabiego też milczy o karze śmierci.
Za to żydzi mają piękną tradycję kamieniowania 'bluźnierców'.
Nie masz gościu nawet elementarnej wiedzy o starożytności.
Hefajstos był bogiem kowali i złotników. Jego odpowiednik rzymski (Wulkan) miał z piorunami wspólnego tyle, że je wykuwał. Nie miał wpływu na to kiedy i gdzie p🤬lnie.
W tym miejscu polecam "Złotą gałąź" Frazera. W miarę jasno wytłumaczy Ci dlaczego ateizm był 'nielegalny'.
Och, jaki ten KK łaskawy... Nie przywłaszczył sobie dzieł Pitagorasa
![]()
Instytucje kościelne nie są jedynymi źródłami informacji z minionych wieków.
Czy tylko mi pokazuje się przed oczami wizerunek papy Stalina "A mógł zabić" ?
Ależ p🤬lisz...
Nie było żadnego "wielkiego przekazania" wiedzy. To była zwykła wymiana, która musiała nastąpić przy utrzymywaniu kontaktów handlowych. Nie było żadnej wielkiej wymiany naukowej między Rzymem a Ciapatogrodem.
K🤬a... Rozwój cywilizacji to nie Europa Universalis, zrozum to wreszcie. Tutaj nie możesz powiedzieć "dobra, to feudalizm wprowadzimy za 30 lat".
Plemiona germańskie i słowiańskie rozwijały się stosunkowo szybko. To, że nie istniały akwedukty, winnice i piramidy nie świadczy o braku rozwoju. Istniał handel, stanowiska wytwarzania dóbr na eksport (ot choćby słynne narzędzia krzemienne), doskonali wojownicy. Nie mogli 'wybrać' ścieżki rozwoju cywilizacji.
Ludy w basenie morza śródziemnego miały trochę łatwiejszy start.
Ogólnie cywilizacje rozwijały się w okolicach zwrotników.
Barbarus po łacinie to cudzoziemiec, niedouczony chłopcze
![]()
"Te ludy" broniły się przed najazdem rzymian. Co mieli przejmować? Technologię produkcji mieczy, które były produkowane daleko za linia frontu? Technologię wydobywania rud metali, które były wydobywane na terenie obecnych Włoch?
Renesans był w wieku XV, a rozkwit imperium Karola Wielkiego to przełom wieku siódmego i ósmego.
Poza tym "powrót źródeł historycznych"? Czyli wg Ciebie nie ma żadnych źródeł historycznych informujących nas na przykład o państwie Franków czy terenach zajętych przez Wizygotów?
Wystarczającym pomnikiem chwały plemion germańskich są trupy legionistów rozsiane po całej europie
![]()
"koniec końców" najbardziej rozwinięta to jest Japonia
![]()
Bo nie mieli szans na wymianę handlową z chińczykami (proch), nie posiadali koni, i mieszkali w dżunglii. Kropka.
Za to jak p🤬lnęli nam wizytą z Azji, to nie mogliśmy się po tym pozbierać ze sto lat
Wielki Chan (i to k🤬a z Mongolii!!!) jak wleciał, tak nie było czego zbierać po "cywilizowanej" Europie.
Nie wspomnę tu o wojnach z Turkami, gdyby nie głupota dowódców tureckich, albo tydzień zwłoki Sobieskiego, po "cywilizowanej europie" nie byłoby czego zbierać.
Pierwsi satelitę na orbicie umieścili ci dzicy słowianie, których ucywilizował Twój kościół. Pytanie brzmi - skoro jest taki cywilizowany, to czemu pierwsza rakieta nie była opatrzona logiem Watykańskiej Agencji Kosmicznej?
A wolałbyś zakutych w blachy sk🤬ieli? W tym słońcu?
![]()
Jedyne co wymyślili? Akurat system walki egipcjan był całkiem przyzwoity jak na ich warunki.
Przede wszystkim wymyślili dodawanie chmielu do piwa. Zrobili zajebiste postępy w astronomii, budownictwie, rolnictwie, systemie władzy i sztuce. Ale dla Ciebie to tylko półnadzy debile z włóczniami.
Dodatkowo nie przypominam sobie kultury, która przetrwała dłużej niż egipska. No, może Chińska, ale oni też mieli okresy "załamania".
niszczenie obcych kultur
grabienie
masowe zabójstwa
inkwizycje
podpis użytkownika
♱ We do not go further... Here begins the Land od Phantoms ♱Gdybyś choć raz w życiu przysiadł i poszukał źródeł, dowiedziałbyś się np. iż takie rzeczy, jak praatom, teorię wielkiego wybuchu, czy prawo Mendla opracowali katoliccy duchowni. Nie uważam, że religia wynalazła coś, ale pieprzenie, że nauka to rzecz dla ateistów - to dopiero się ciśnie na usta: litości człowieku.
Przykład mógłby być ciekawym pole do dyskusji, gdyby nie to że używki z natury wyniszczają organizm w tym mózg i od razu można rzec że raczej konieczne nie są.
A kara ma to do siebie żę skutecznie odstrasza innych od takiego myślenia/działania.
Ty za to nie umiesz czytać. Bo ja nic o miejscach uderzenia tam nie sugerowałem.
Wolę cytaty. Skoro wiesz to się wiedzą pochwal. Ja nie będę cię bił za to że coś wiesz ale nie podajesz źródeł.
Z łaski swojej możesz podać inne?
No to właśnie mówię. Zanim ciapatogród powstał to chrześcijanie mieli +/-200lat aby nie zostawić niczego co ciapaci mogliby na drodze powolnej wymiany zdobyć.
Handel istnieje nawet między zwierzętami i czarnymi z buszu.
Narzędzia krzemienne? Łoho. Kowale czują się źle przy tej technologii.
Dlatego chrześcijaństwo jako jednen z czynników posłużyło do przyśpieszenia rozwoju poprzez przekazanie jakieś tam wiedzy którą miało od cywilizacji wcześniejszych a potem samo z kopyta ruszło.
Serio.? No co ty nie powiesz.
Teraz wymień mi ze trzy grupy które nie były dzikusami w stosunku do Rzymian.
O ile wiem to był taki moment kiedy przeszli do ofensywy. Rusz k🤬a mózgiem a nie zamykaj się w jednym zagadnieniu.
Jako ktoś kto przed chwilą mnie pouczał o słowie „barbarzyńca” powinieneś wiedzieć że renesans to takie słowo co ma swoje znaczenie a nie nazwa własna „wydarzenia” z przeszłości.
A jest tego tyle co o Rzymie.?
ZSRS pokonało Hitlera mając przewagę militarną. Ale to nie znaczy że inne rodzaje przewagi też mieli. O ile wiem do lat 60tych uważali że genetyka opiera się o białka a nie DNA.
to wiesz mało o gospodarce Japonii. Ten kraj od jakiś 20lat stoi w miejscu.
Właśnie sam tylko potwierdzasz że to oni powinni być najbardziej zaawansowani od czasów Mongolskich do czasów dziejszych przez cały ten czas, a mimo to nie mieli tego czegoś co mieliśmy my.
No nie wiem. My zrobiliśmy skuteczną broń maszynową i nawet znośne w słońcu umundurowanie, zamykając się w drugi tysiąc leciu istnienia jakeś sensownej cywilizacji w Europie.
Nie twierdzę że niczego nie osiągnęli. Twierdzę że ich cywilizacja była słaba, zbudowana na złej ideologii i nie potrafiła przetrwać a czas który trwała pozwolił jej na bardzo nikły rozwój w stosunku co my osiągnęliśmy pod sztandarem ideologii chrześcijańskiej przez ostatnie 1,5tys lat.
Ciesz się. Inaczej by ciebie wcale nie było.
podpis użytkownika
Białe jest białe, czarne jest czarne a czerwone jest wredne.