Jak może ogień z turbiny strzelać, skoro zasysa powietrze ? Weź się zastanów zanim coś napiszesz
![]()
TO jak myślisz skąd w końcu , bo jedyne co jest jakby otwarte za kolektorem to turbina , bo przecież chyba korba bokiem nie wyleciała .
Turbina na jednej osi łączy wirnik który napędzany jest od spalin i wirnik który napędza pęd powietrza .
Może miedzy tymi wirnikami robi się nieszczelność przy tak ogromnych obrotach
evo ma biturbo
A mnie ciekawi jedno , strzały od strony silnika , a dokładnie jakby od kolektora wydechowego widoczne pod silnikiem w 11 sekundzie .
Co to jest ??
W jaki sposób , przecież układ wydechowy począwszy od kolektora przy silniku jest szczelny , to skąd te strzały ognia ??
od kiedy? od 8 generacji w wersji MR zaczeto stosowac twinscroll, ale zawsze byla tam jedna turbina. W sumie jaki jest sens stosowania dla takich mocy dwoch turbin dla jednego rzedu cylindrow?
To jest wastegate wypuszczone do atmosfery.
Oddał bym prawie wszystko aby móc tak zrobić w moim golfie III...
A mnie ciekawi jedno , strzały od strony silnika , a dokładnie jakby od kolektora wydechowego widoczne pod silnikiem w 11 sekundzie .
Co to jest ??
W jaki sposób , przecież układ wydechowy począwszy od kolektora przy silniku jest szczelny , to skąd te strzały ognia ??
Skoro chcesz oddać prawie wszystko , to w czym problem , robisz swapa na 2,8 , zakujesz silnik , pakujesz turbo , do tego ten system syncro i masz .
Koszt pewnie koło 20 tys zł a może więcej nie wiem bo nie robiłem i nie stać mnie na to .
Wszystkiego nie trzeba wystarczy >20 tys zł
Jak już wcześniej wspominałem w łopatkach w turbinie nie stosują wytrzymałych materiałów, także zsumuj obroty samej turbiny i jeszcze te wybuchy... kiepsko widzę "te cienkie blaszki" w środku... Nie mniej jednak, jak kogoś stać na taki tuning to na kilka turbin w miesiącu? czemu nie...![]()