Kurcze... ależ to gówno-burza wystąpiła pod tematem dotyczącym wycieraczki.
Do ludzi hejtujacych w moim kierunku (jacyś się tam przewinęli) - ja nie jestem zupełnie związany z wydobyciem węgla ani jego sprzedażą - patrzę na to obiektywnie nie mając obecnie potrzeby kupowania opału w formie węgla czy drewna.
Prawdą jest, że cena węgla w PL to głównie danina dla ludzi na stołkach - taki już niestety jest nasz krajowy system władzy i polityki - wszystko obsiane koleżkami, do czasu kiedy to się nie zmieni to inaczej nie będzie. Prawda jest taka, że polskie górnictwo powinno iść w pełni prywatne ręce nie zbrukane politycznymi układami - bo kopalnie mają potencjał do zarabiania, tylko nikt nie lubi przepłacać... do czasu jak w PL system władzy nie p🤬lnie na twarz to nic się nie zmieni - kolesiostwo zawsze będzie grało pierwsze skrzypce... Zaś wadą prywatyzacji będzie traktowanie górników (tych najważniejszych - pracujących pod ziemią) jak zwykłych ścier do zap🤬lania - "za ciężko Ci, to się zwolnij" oraz podobne frazesy ze strony "Panów" właścicieli i/lub kadry nadzorującej pracę.
Co do jakości węgla - miałem piec do CO na węgiel i przyznam, że węgiel prosto z kopalni w PL jest super (zwykle miałem węgiel z KWK Julian - obecnie ZG Piekary), nie ma kamienia - kamień się w "magiczny" sposób dostaje do węgla na składach opałowych.
Co do przywilejów górniczych - faktycznie powinni je nieco ograniczyć, szczególnie biurowym pracownikom kopalń - z jakiej paki deputat ma dostać człowiek który nigdy węgla nie urabiał? Kręgosłup górnictwa to ludzie pracujący na dole - im w/g mnie należy się 13'ka i deputat bo to właśnie bezpośrednio dzięki nim może spora cześć gremium hejterów patrzeć w TV gdyż mają prąd (elektrownie w PL głównie palą węglem - mało które spalają biomasy i odpady), a zimą dupa nie marznie bo mają czym w piecu palić.
Do upartych szukających wad w przemyśle wydobywczym - a który k🤬a przemysł nie niszczy środowiska oraz nie wpływa negatywnie na okolicę?
Moja branża to sektor filmowy i new-media - dlatego moje słowa są w 100% bezstronne.
Dodatkowo powiem, że osobiście chyba nie miałbym odwagi pracować "na dole" - wszystko ładnie-pięknie, ale jak coś p🤬lnie to nawet nie ma gdzie uciekać.
Pozdrawiam.