Prawie każdy pojazd drogowy posiada przekładnię główną i mechanizm różnicowy . Zrób prosty eksperyment podnieś koła napędowe samochodu Czyli cały przód ( w BMce cały tył ) i przy wyłączonym silniku niech ci gościu pokręci prawym kołem do przodu a ty obserwuj w którą stronę obraca się lewe koło . Szkoda mi bazgrolić , poczytaj sobie o zasadach działania skrzyń biegów , przekładni głównych, mechanizmów różnicowych i zwolnic , oraz jak to działa na różnych nawierzchniach i pod różnym obciążeniem oraz jak działają te mechanizmy w ciągnikach rolniczych i ciężarówkach oraz zależności pracy między nimi . (nawet przy zahamowanym jednym kole masz już ruch przeciwbieżny na mech. różnoicowym . Gościu mógł również nie spiąć hamulców ciągnika ( bo są oddzielne na każde koło ,) mógł też zacząć hamować po puszczeniu gazu ale nie zadziałały hamulce w przyczepie . Nawet gdyby był trzeżwy też miałby ciężko wyjść z tego , a tak to mamy ubaw .
Jestem kierowcą i jeżdżę różnymi sprzętami a kary za jazdę po pijaku są ciężkie ( nie dotyczy sędziów i polityków ) i można stracić lejce czyli żródło utrzymania . Rolnicy robią dobrą robotę bo produkują nam papu . Możemy się obejść bez wczasów w Tunezji , wyjazdu na narty , drogie sadolki bez zakupu nowych modnych ciuchów co miesiąc co niektórzy szanowni sadole bez nowej konsoli do gier a nawet bez samochodu , ale bez żarcia to po tygodniu głodu gdy butelki po ketchupach wylizane i ostatnie okruszki wyjedzone to każdy będzie cienko śpiewał . Bez polityków , bez sędziów , prokuratorów , urzędników i wielu innych profesji da się przeżyć . Bez pracy rolnika nie bardzo .
podpis użytkownika
Boga nie ma