Mom and Death napisał/a:
Tym bardziej że sama Rosja naprawdę mało uwagi zwraca na Polskę, bo wiadomo, jest to mały kraj jakich wiele. Natomiast Polakom wydaje się że Rosji chodzi cały czas żeby Polskę najechać, rozp🤬olić itp. I cały czas wszystko tak jakby się kręci wokół tej Rosji natomiast sama Rosja jakoś specjalnie nie skupia swojej uwagi na Polsce
Wiesz k🤬a dlaczego Polska jest małym krajem? Pomyśl między innymi czyja to wina i wtedy będziesz wiedział dlaczego Polacy mają uraz do Moskali. Zagarneliście całe nasze dziedzictwo, zrusyfikowaliście Białoruś i Ukraine, ze Żmudzkich chłopów utworzyliście nienawidzących Polskę nowolitwinów, zabraliście nam Lwów, Wilno i Grodno! Wasza polityka zniszczyła dobytek państwa, które było niegdyś potężniejsze od samej Rosji. Teraz żałuje, że Władysław nie zasiadł na tronie carskim, głównie przez głupotę jego ojca. W historii mieliśmy szanse podbić Rosję kilka razy, ostatni raz po Potopie Szwedzkim, ale niestety Polacy stwierdzili, że nie ma sensu podbijać suwerennego kraju i cała udana wyprawa na ziemiach ukraińskich i pod Moskwą została wycofana. K🤬a, jak ja teraz o tym myśle, to widze, że wiele problemów naszego państwa mogło zostać rozwiązanych przez unicestwienie Moskwy w XVII wieku. Czemu Polacy byli na tyle głupi, że pozwolili swołoczy istnieć i nas gnębić.
123 lata zaborów, wojny z bolszewikami, najazd ZSRR na Polskę razem z nazistami, narzucenie komunizmu i rujnowanie gospodarki (umowy typu Polska daje węgiel dla ZSRR, a ZSRR za to otrzymuje żwywność...). Rozgrabienie Polski i rusyfikacja wschodnich ziem Rzeczpospolitej. Zniszczenie przemysłu, stłumienie powstań narodowych i ograniczenie polskiej konstytucji. Przykładów jest wiele i przez to Rosjanie i Rosja wyrobili sobie wśród Polaków odpowiednią opinie.
Wyeliminowanie Rzeczpospolitej z grona mocarstw europejskich było celem Waszym jak i państw niemieckich, nie chcieliście silnego konkurenta w rejonie centralnej Europy. Upadek Rzeczpospolitej zaczyna się wraz z dojściem do władzy w Polsce elektora saksońskiego i wojną północną. Pamiętam o tym ja i będą pamiętały moje dzieci, którym tę wiedzę przekaże.