chyba tacy jak Ty.
Koty nie nale偶膮 do naszej fauny i ka偶dy kt贸ry biega powinnien by膰 odstrzelony. Robi膮 zbyt du偶e spustoszenie w 艣r贸d gatunk贸w zagro偶onych.
Jak czytam takie wypociny to rzyga膰 mi si臋 chce. Paniusia uwa偶a 偶e jej kot jest wa偶niejszy ni偶 ca艂y polski ekosystem. Przeczytaj co napisa艂em powy偶ej ze zrozumieniem.
Kot zosta艂 do nas sprowadzony i powinien by膰 trzymany tylko w niewoli.
Wiele gatunk贸w ptak贸w , p艂az贸w i gad贸w kt贸re s膮 w Polsce pod ochron膮 pada ofiar膮 kota(szkodnika).
Pani powy偶ej c馃がja wie o florze i faunie bo chyba spa艂a na przyrodzie, ju偶 nie wspominaj膮c o 0 poj臋ciu kociej natury
PS. J馃が wszystkie koty i kociary. Pozdrawiam cieplutko- terrarysta
Dzi臋kujemy za Twoj膮 opini臋 i tak mamy j膮 w dupie.
I tym pi臋knym akcentem zako艅cz臋 dzisiejszy dzie艅
To jest Tw贸j punkt widzenia. I szanuj臋 go, ale nie musz臋 si臋 z nim zgadza膰. Tak dzia艂a natura, 偶e jedno zwierz臋 zjada drugie, mo偶e zamknijmy wszystkie drapie偶niki, kt贸re nie maj膮 naturalnych wrog贸w, mo偶e adopotujesz sobie lisa i b臋dziesz trzyma膰 go w domu, bo nie ma naturalnych wrog贸w i jest szkodnikiem. Kupisz mu te wszystkie pierdo艂y niezb臋dne do 偶ycia, 偶e podtrzyma膰 mu te iluzje wolno艣ci.
Mam kotk臋, kt贸ra nie lubi pieszczot, bo by艂a ju偶 do艣膰 du偶a, kiedy j膮 przynios艂am, a poprzedni w艂a艣ciciel nie bra艂 jej na r臋ce. Ona tego nie lubi. Nie jest towarzyska i przychodzi zazwyczaj kiedy chce swoje przysmaki. Bawi si臋 sama, po swojemu, nie trzeba jej kupowa膰 jaki艣 dupereli, 偶eby mia艂a radoch臋, a wspina si臋 po drzewach, jak na normalnego kota przysta艂o.
Te 艣mieszno艣ci, o kt贸rych piszesz s膮 dla kot贸w typowo domowych, a nie normalnego dachowca.
A kiedy si臋 dobrze przyjrzysz to na jezdni mo偶na spotka膰 placki borsuk贸w, 偶ab, lis贸w i innych zwierz膮t. I taka jest kolej rzeczy, wszystko ma sw贸j pocz膮tek i koniec. Nie da si臋 uratowa膰 ca艂ego 艣wiata, im szybciej si臋 tego nauczysz tym lepiej dla Ciebie.
Zacznij my艣le膰 samodzielnie, a nie uk艂ada膰 elokwentne zdania oparte na informacjach z neta, a nie z w艂asnego do艣wiadczenia.
Dzi臋kujemy za Twoj膮 opini臋 i tak mamy j膮 w dupie.
I tym pi臋knym akcentem zako艅cz臋 dzisiejszy dzie艅
Po pierwsze lis jest gatunkiem wyst臋puj膮cym w Polsce naturalnie. Po drugie te偶 jest szkodnikiem, dlatego przeprowadza si臋 regularne odstrza艂y, 偶eby utrzyma膰 ich populacj臋 na odpowiednim poziomie. Do kot贸w nikt nie strzela, a niekt贸rzy idioci nawet ich nie kastruj膮/sterylizuj膮, wi臋c te rozmna偶aj膮 si臋 w niekontrolowany spos贸b niszcz膮c polski ekosystem. Kot domowy jest natomiast bliskim kuzynem kota pustynnego i to w tamtym 艣rodowisku jest jego miejsce i to tam natura potrafi sama zadba膰 o jego populacj臋.
Bardzo 艣mieszy mnie, jak kto艣 bez wiedzy na dany temat twierdzi, 偶e "my艣li samodzielnie" i dlatego wie lepiej, ni偶 naukowcy. To dok艂adnie ten sam schemat samodzielnego my艣lenia, co u antyszczepionkowc贸w, foliarzy, p艂askoziemnc贸w i podobnych im idiot贸w.
A tutaj 艣wietny przyk艂ad niekontrolowania populacji. Chwila nieuwagi i ju偶 o sobie w liczbie mnogiej.
Chyba troch臋 mijasz si臋 z prawd膮. 呕biki to w sumie te偶 takie koty i 偶yj膮 w naszym kraju dziko, niestety nielicznie . Koty pochodzenia afryka艅skiego zosta艂y sprowadzone np. przez Rzymian do wy艂apywania szkodnik贸w. Ci臋偶ko znale藕膰 jednoznaczne dowody na to czy wyst臋puje naturalnie w Europie czy nie. Koty krzy偶uj膮 si臋 ze 偶bikami z tego co si臋 orientuj臋. Istniej膮 rasy kot贸w przystosowane do zimnego klimatu np. norweski le艣ny. Nie mog臋 poda膰 linka, bo mam konto zbyt kr贸tko.
Nie m贸wi臋 og贸lnie o kotowatych, tylko o kocie domowym (popularnym dachowcu). To stworzona przez cz艂owieka mieszanka genetyczna, ale zawieraj膮ca najwi臋cej w艂a艣nie z kota pustynnego. 呕bik to oczywi艣cie kot z naszego ekosystemu.
Po pierwsze lis jest gatunkiem wyst臋puj膮cym w Polsce naturalnie. Po drugie te偶 jest szkodnikiem, dlatego przeprowadza si臋 regularne odstrza艂y, 偶eby utrzyma膰 ich populacj臋 na odpowiednim poziomie. Do kot贸w nikt nie strzela, a niekt贸rzy idioci nawet ich nie kastruj膮/sterylizuj膮, wi臋c te rozmna偶aj膮 si臋 w niekontrolowany spos贸b niszcz膮c polski ekosystem. Kot domowy jest natomiast bliskim kuzynem kota pustynnego i to w tamtym 艣rodowisku jest jego miejsce i to tam natura potrafi sama zadba膰 o jego populacj臋.
Bardzo 艣mieszy mnie, jak kto艣 bez wiedzy na dany temat twierdzi, 偶e "my艣li samodzielnie" i dlatego wie lepiej, ni偶 naukowcy. To dok艂adnie ten sam schemat samodzielnego my艣lenia, co u antyszczepionkowc贸w, foliarzy, p艂askoziemnc贸w i podobnych im idiot贸w.
A tutaj 艣wietny przyk艂ad niekontrolowania populacji. Chwila nieuwagi i ju偶 o sobie w liczbie mnogiej.
musisz mie膰 kociaro bardzo pojemn膮 dup臋, mo偶esz kiedys wstawi膰 j膮 na sadola- znajdziesz si臋 obok panny kt贸ra ma w艂asn膮 grawitacje.
A to nie jest moja osobista opinia tylko streszczam Ci wyniki bada艅 naukowch i radz臋 wr贸ci膰 do podstaw贸wki na pszyre