Ragnar, ty poważnie wierzysz w pogańskie obrzędy.. ?? czy to tylko tak dla wypełnienia czasu?
spoko, nie oburzaj się że cię źle zakwalifikowałem.. po prostu bardzo rzadko się spotyka kogoś kto wierzy w religię wypartą 1000 lat temu i bardziej jest archaiczna, całkiem nie pasującą do naszej pragmatycznej industrialnej teraźniejszości.. choć w sumie niektóre wierzenia, z jednej religii przenikają do drugiej.. przykładem może być święto zmarłych.
a to że się przyczepiłem do tego z tymi poganami i ateistami.. wiesz dużo ludzi piszę że poganie to byli ateiści, bo byli niewierni... w kontekście tematu i zbyt małej informacji wynikających z twoich postów zbyt pochopnie cię zaszufladkowałem. nie masz ci pluć jadem tylko pisz obszerniej, albo wal od razu że coś cię łączy z rodzimym kościołem słowiańskim.. to będzie łatwiej dyskutować..
a do tego co napisałeś o katolikach.. w X wieku nie było czegoś takiego jak dyplomacja czy demokracja

kult i wiarę wprowadzało się mieczem a nie pięknym wykładem od dobroci. Sprawa była prosta, bo polityczna. powstawało "imperium chrześcijańskie" i wchłaniało wszystko dookoła.. słabszy ustępował i musiał się podporządkować.. a to czy masz neutralny stosunek do KK, to szczerze w to wątpię. Bo jak by nie patrzeć, należysz do nurtu religijnego wytępionego przez chrześcijaństwo..
a tak jeszcze do twojej wiedzy na temat języka:
pisząc "polski katolicyzm" (piszemy polski z małej), gdyż jeśli chodzi o przymiotnik to z małej,
jeśli chodzi o rzeczownik w dopełniaczu to z dużej
więc ragnar nie sraj grochem....
..