wernetto,
I tu jest zgrzyt bo ja bym wolał być wyskrobany. Został by mi oszczędzony głęboki uraz psychiczny.
Martwe dziecko nie czuje, nie ma pretensji- problemy stwarzają ludzie robiący za wielkich moralistów.
Kolejny zgrzyt. Ludzie mogą uprawiać sex dla przyjemności. Mogą chcieć się wyszaleć, a potomstwo mieć dopiero x lat później. Jeśli nastąpi wpadka to na szczęście medycyna jest tak rozwinięta, że da się uratować sytuację. To jeden z powodów nie decydowania się na sterylizację- teraz chcę się bawić, a dzieci mieć za np kilkanaście lat. Ot, cała filozofia.
Ja bym poszedł w drugą stronę, a mianowicie dlaczego w tym pierwszym przypadku aborcja ma być dozwolona? Jeśli chodzi o życie matki to OK, ale dziecko czy chore czy zdrowe i tak jego życie ratuje się na wszelkie możliwe sposoby.
Weź idź nawet na wikipedię i sprawdź, co to jest ewolucja zamiast się ośmieszać. Nazywanie rozwoju zarodka, jednostki w obrębie gatunku, ewolucją, to zdecydowanie powód do wstydu. Najwyraźniej nie chce ci się nawet tego, więc oto twoja definicja ewolucji...
Logic Level: OVER 9000!
Dlaczego 90% tych, którzy tak najbardziej szczekają za prawem aborcji nigdy jej nie popełnią? Bo z tego zrobiła się sprawa polityczna. Większości nie chodzi o aborcję, tylko o walkę z kościołem, który jej zakazuje i z "zacofanymi katolami". Chodzi o pokazanie jakim jest się świadomym, inteligentnym i postępowym człowiekiem, bo to jest w dzisiejszych czasach najważniejsze.
Trzeba być postempowym a nie zacofnientym katolę! Poprzyjmy aborcjem do 18 rokó rzycia!
Więc powiedzcie mi kiedy nagle zaczyna się życie dziecka? Z pierwszym uderzeniem serca? Czyli organizmy żywe, które nie posiadają serca nie są żywe? Kiedy "zlepek komureg" staje się człowiekiem? Czekam na logiczną odpowiedź i MERYTORYCZNĄ dyskusję, postępowi antyfaszyści :*
P.S. jestem ZA prawem aborcji w określonych przypadkach: jak dziecko ma się urodzić z poważnymi wadami, jeśli ciąża zagraża życiu matki, oraz kiedy dziecko jest wynikiem gw🤬tu. Ale jeśli jakaś tępa 16-letnia szmata, która w cipie miała więcej k🤬sów niż placów u rąk, i ma już luzy jak zawieszenie Jelcza po 600000 km, chce usunąć wpadkę, to chyba nie bardzo to normalne, prawda?
Niemniej jednak każdy przypadek aborcji to zabójstwo.
Dobrutro pajac nadal się udziela i każdy ma go w dupie. Człowieku, żyj sobie według swojego sumienia i nie wciskaj swoich ideologii innym. Za zakazaniem aborcji lobbują ludzie, którzy uważają, że in vitro jest k🤬a złe. IN VITRO! Coś co pomoże ci mieć dziecko. Według nich to "bawienie się w boga". No to k🤬a tym tokiem rozumowania "bawieniem się w boga" są nimi operacje ratujące życie, resuscytacja i każda ingerencja w poprawę zdrowia człowieka. Jeśli coś TOBIE się nie podoba, to tego nie rób.
A teraz zamilknij już morderco, bo nie tobie decydować kto ma przyjść na świat, a kto nie.