Ta dyskusja prowadzi do prostego wniosku - 偶e wszystko co istnieje jest logiczne.
Jakby ludzie zachowywali si臋 zawsze racjonalnie w stosunku do wiedzy o 艣wiecie to nasz rozw贸j by艂by jak u szympans贸w, czyli 偶aden.
No w艂a艣nie nie za bardzo. To tak jakby powiedzie膰, 偶e UFO istnieje na 100%, tylko dlatego, 偶e przypuszczamy, 偶e w przys艂o艣ci stanie si臋 faktem.
Je艣li kto艣 przeczyta ten Nowy testament to zauwa偶y, 偶e ten Jezus nie stworzy艂 religii. Religia to wymys艂 ludzi, kt贸rzy chc膮 rz膮dzi膰 lud藕mi. Religia ma doktryny, obrz膮dki i zasady. Religia jest wspania艂ym narz臋dziem do manipulowania g艂upcami, ale tak偶e idealn膮 mo偶liwo艣ci膮 do zacierania oczu bardziej my艣l膮cym ludziom, ale nie zg艂臋biaj膮cym tematu.
A Mahomet? Islam z za艂o偶enia jest z艂y, wystarczy si臋gn膮膰 po Koran. Pedofilia, post臋powanie z niewiernymi, jak prowadzi膰 wojny etc.
Niekt贸rzy mog膮 si臋 przyczepi膰, 偶e w ST jest to samo, 偶e "buk sam zabija, szach mat chrzescijanie xDDDD", ale naprawd臋 kto czyta艂, ten wie, 偶e to si臋 r贸偶ni diametralnie. Wystarczy poczyta膰, jak w PwT 偶ydzi mieli si臋 ustosunkowywac do niewiernych, kt贸rzy do nich przyje偶dzaj膮, "Mi艂uj brata swego, jak siebie samego" to te偶 cytat ze ST, ale kto艣 kto nie czyta艂 to zawsze b臋dzie kojarzy艂 "aaa buk ze ST to ten zz艂y, zabijal, potopy ludzi zabijal, a NT to juz taki milosierny w ogole" Tak jakby B贸g by艂 jednowymiarowy. Tak jakby z mi艂osierno艣ci膮, nie wi膮za艂 si臋 gniew i nienawi艣膰. Np. jak masz c贸rke, to j膮 mi艂ujesz, ale nie nawidzisz tego kt贸ry, Ci t膮 Twoj膮 c贸rk臋 zgw馃がci, albo zabije. B贸g nie jest jednowymiarowy, a Jezus nie stworzy艂 religiii, ludzie sobie je potworzyli.
Czy ja dobrze widz臋, 偶e katol wierz膮cy w bajki robi wyk艂ady o fizyce?![]()
Nie wg艂臋biam si臋 w Twoj膮 wad臋 wzroku, ale osobi艣cie dostrzegam niejednego ateist臋 kt贸ry bardziej od katolik贸w "wierzy" 偶e z kompletnej nico艣ci, zera absolutnego, nie ma atom贸w, kwant贸w nie ma nawet 偶adnej si艂y, energii, nawet czas i przestrze艅 nie istnieje, w jednym momencie powsta艂 sobie 艣wiat zbudowany z materii jaki dzisiaj znamy. Pomimo tego, 偶e fizyka i nauka, na kt贸rej podobno opieraj膮 ca艂膮 t膮 swoj膮 "teori臋" o braku Boga, kategorycznie co艣 takiego wyklucza i uznaje za niemo偶liwe...
Tylko pogratulowa膰 konsekwencji. Najwi臋ksze i naj艣mieszniejsze bajki z Biblii, jak wy to okre艣lacie, maj膮 od tego o wiele wi臋cej sensu.
podpis u偶ytkownika
Antynatalizm - szanuj臋.
Ludzie jeszcze d艂ugo si臋 nie dowiedz膮 jak rzeczywi艣cie powsta艂 wszech艣wiat, je偶eli kiedykolwiek do tego dojdzie. A potem min膮 kolejne setki lat, zanim zwyk艂y cz艂owiek zrozumie co do niego m贸wi膮 naukowcy. Jednak fakt, 偶e wiemy jeszcze tak ma艂o, nie pozwala cz艂owiekowi my艣l膮cemu szuka膰 zast臋pczych, wyssanych z palca historyjek.
Wszyscy wiemy po co zosta艂y wymy艣lone religie, dlaczego ludzie czcili s艂o艅ce, pioruny, wiatry i pos膮gi. Wszystko to wynika z niewiedzy i jest bardzo wygodne. Prosty cz艂owiek i tak nie jest w stanie zrozumie膰 osi膮gni臋膰 naukowych sprzed 100 lat.
Ludzie jeszcze d艂ugo si臋 nie dowiedz膮 jak rzeczywi艣cie powsta艂 wszech艣wiat,
Wszyscy wiemy jaka jest jedyna odpowied藕- co艣 musia艂o da膰 ten pierwszy impuls,
Tak si臋 sk艂ada, 偶e ludzie wiedz膮 to od jakich艣 5000 lat
![]()
Jakby ludzie zachowywali si臋 racjonalnie w stosunku do wiedzy o 艣wiecie, to by艣my kolonizowali inne planety![]()
Obrz膮dki i zasady? No co do zasad to jakie艣 g艂osi艂, a je偶eli chodzi o obrz膮dki to jest np. dzielenie si臋 chlebem i winem
![]()
A b贸g mi艂osierny 偶yd贸w i chrze艣cijan dokonywa艂 niejeden masowy mord
![]()
A to troch臋 nie bardzo - bo u semit贸w ten aspekt plemienny jest bardzo wa偶ny. St膮d zar贸wno 偶ydzi jak i muzu艂manie rozr贸偶niaj膮 "swoich" od "obcych".
Dok艂adnie o to mi chodzi. Ludzie nie zachowuj膮 si臋 racjonalnie, a wi臋c jednak istnieje co艣 nielogicznego, co dzia艂a i jest to ca艂kiem bli偶ej nas ni偶 my艣limy.
Zag艂臋biaj膮c si臋 w matematyk臋, trzeba zwa偶a膰, 偶e nie jest ona perfekcyjna. Nie wszystko mie艣ci si臋 w schematach matematyki. Sama matematyka mo偶e by膰 nielogiczna, bo mamy np. liczb臋 "0" i matematyka twierdzi, ze ta liczba jest parzysta, mimo, 偶e to 0 to jest tak to naprawde nic. Matematyka jest na poczatku logiczna, ale z czasem staje regu艂ami, pod kt贸re trzeba dostowa膰 w jaki艣 spos贸b rzeczywisto艣膰. W zadnym wypadku nie uwa偶am, 偶e matematyka to z艂o, ale jak wszystko stworzone przez nas ma swoje wady.
Tylko, 偶e te zasady nie p艂yn臋艂y ani z pisma, ani z jaki艣 artyku艂贸w, czy pami臋tnik贸w. Kto czyta艂 ten, wie, 偶e chrze艣cija艅stwo to nie jest zbi贸r zasad, kt贸rych trzeba przestrzega膰 by co艣 po 艣mierci zyska膰. Przestrzeganie praw to nie jest istota chrze艣cija艅stwa, bo samo ju偶 bycie chrze艣cijaninem to sprawia.
No wiadomo. Tak samo jak wi臋kszo艣膰 rodzic贸w nie stosuje bezstresowego wychowania, nie dlatego, 偶e s膮 藕li i nienawidz膮 swoich dzieci, lecz z mi艂o艣ci. Kiedy masz 5 letniego syna to mo偶esz go kara膰, albo mo偶esz mie膰 na to wyj馃がe, bo jeden c馃がj jak si臋 wychowa. Kiedy jest te偶 jaki艣 np. kr贸l, monarcha, na kt贸rego pewna grupa ludzi, ci膮gle pluje i rzuca na niego g贸wnem i ostrzegasz, ale oni nadal to robi膮 to, albo m贸wisz "eee tam w sumie to nawet jest fajnie jak we mnie tak rzucaj膮", albo ich poprostu zabijasz, bo nie s艂uchaj膮 ostrze偶e艅, bo s膮 intelektualnym dnem.
Wszyskie narody i wierzenia dziel膮 ludzi na obcych i swoich. To jest naturalne i ludzkie. Tak samo jest z rodzin膮 (tylko troch臋 dalsza ta rodzina).
Ja nie napisa艂em, 偶e nie 偶yda traktowali jak swojego, ale to nie by艂 stosunek "traktujcie go jak psa, nakladajcie jak najwyzsze podatki itd.". Nie, obcy kt贸ry przyje偶dza艂 do Staro偶ytnego Izraela mia艂 co je艣膰, pi膰, ale musia艂 te偶 podporz膮dkowa膰 si臋 tamtejszym zasadom tj. szabaty, 艣wi臋ta wszystkie itd. Dla mnie nie jest to chora moralno艣膰, ale zdrowa i cz臋sto wyst臋puj膮ca na codzien.
Ja do nikogo nic tu nie mam, szanuje jak kto艣 chce co艣 napisac d艂u偶szego, mimo, 偶e traktuje drugiego za debila, ale nie rozumiem, jak mo偶na czu膰 takie uprzedzenie i nienawi艣膰 do osoby, kt贸ra w Twoim mniemaniu nigdy nie istnia艂a tu jest dopiero brak logiki.
Czyli 偶eby by膰 chrze艣cijaninem trzeba przestrzega膰 jakich艣 regu艂.
A mnie si臋 wydawa艂o, 偶e chrze艣cija艅stwo w艂a艣nie na tej p艂aszczy藕nie jest doskonalsze. Czyli jednak chrze艣cijanie maja osobny kod post臋powania wzgl臋dem chrze艣cijan i niewiernych?
![]()
Ja wygenerowa艂em ten pierwszy impuls i mam na to dowody, ale nie poka偶臋. Uwierz.
Co prowadzi do pytania sk膮d si臋 wzi臋艂o to co da艂o impuls - co prowadzi do tej samej klasy pytania![]()
Ale to za trudne dla przeci臋tnego teisty. M贸zgi wam si臋 przegrzewaj膮 jak pokrywka od prodi偶a![]()
Niestety nauka nie pozwala wam zrobi膰 tego samego i napisa膰: "materia by艂a od zawsze!!!! 艣wiat by艂 od zawsze!!!".