Wysłany:
2025-01-20, 14:46
, ID:
6881293
Zgłoś
@Ork.Fajny:
Najpierw zaproponuję 50tkę Hydroksyzynki, co by ciśnienie opadło.
Ja nie wiem, skąd w Tobie taka agresja...
Ja na psach się nie znam, nie mam i generalnie się boję.
Jednakże podstawowa wiedza, jaką ma każdy kto raz się zetknął z tzw psem stróżującym upoważnia mnie do posiadania własnej opinii.
Więc luzuj nieco i bez potrzeby mnie nie obrażaj.
Zatem (z mojej strony kończąc wątek):
Za behawiorystą psów Michałem Szenem:
Rasy psów stróżujących:
Duże psy stróżujące - rasy:
owczarek kaukaski
owczarek podhalański
owczarek środkowo-azjatycki inaczej nazywany jako: azjata, cao
leonberger
bauceron
moskiewski stróżujący
Rottweiler
dog kanaryjski.
Małe psy stróżujące:
entlebucher
chow chow
sznaucer średni i sznaucer miniaturowy
jack russel terrier
Wymienione tutaj rasy mają to do siebie, że są samodzielne i zostawione samemu na terenie którego pilnują same podejmują decyzje jak się zachować. Rasy te wyczuwają zagrożenie i intencje człowieka. Choć są duże, silne i mogły by sporo biegać i będą chętnie z Tobą spacerować to jak zostawisz je same to nie marnują swojej energii - nie ganiają nonstop wzdłuż płotu, nie szczekają bez sensu - często przez długie godziny leżą, patrzą, nasłuc🤬ją i oceniają sytuację a w razie potrzeby reagują. Gdy dojdzie do konfrontacji z kimś lub z czymś co pies uzna za zagrożenie to psy te pokazują wtedy jak są zwinne, szybkie, waleczne. Te psie rasy to psy inteligentne, myślące, mające bardzo dobrą pamięć i błyskawicznie się uczące - jednocześnie są w dużej mierze niezależne, samodzielne i czasem uparte. Nudzi je wykonywanie kilka razy pod rząd tej samej komendy na placu szkoleniowym, to jednak nie oznacza że nie będą posłuszne właścicielowi. Trzeba je szkolić, układać, wychowywać - aby dobrze się z nimi żyło właścicielowi.
Dziękuję, żegnam