Wysłany:
2014-02-12, 23:18
, ID:
2946769
8
Zgłoś
Też jestem ślusarzem, i stwierdzam że nóż skrawa tą sztabkę metalową lub chyba pilnik, ponieważ jest wykonana z miększego materiału niż głownia tego noża. Wszystko zależy od tego pod jakim kątem wykonasz ostrze np. nóż "szefa kuchni" ostrzy się pod kątem 15°, ale jeśli zrobisz mniej ostry kąt to możesz strugać np. aluminium.
Miałem kiedyś "pilnik" firmy Topex, chyba był z ciasta bo wytrzymał aż miesiąc po czym zrobiłem z niego ręczny nóż tokarski do toczenia w drewnie i teraz działa ale trzeba go często ostrzyć.
Noże ostrzy się osełką, kamieniem wodnym, albo na wodnym papierze ściernym. Pilnikiem szau nima.
Jako ciekawostkę dodam że jak nóż się trochę przytępi to można go lekko poprawić długim śrubokrętem.
podpis użytkownika
katana wa bushi no tamashi