Saxet napisał/a:
Elektrownia atomowa jest najbezpieczniejsza i najbardziej opłacalna ze wszystkich. Na świecie pracuje obecnie 436 reaktorów, nawet w Afryce mają elektrownię atomową, a przeciwnicy w kółko tylko o tym Czarnobylu. Wiecie chociaż cokolwiek o Czarnobylu? Sowieci wyłączyli wszystkie systemy bezpieczeństwa bo chcieli przeprowadzić testy, które im nie wyszły. Przy przestrzeganiu wszystkich norm elektrownia atomowa jest całkowicie bezpieczna. To, że kilkadziesiąt lat temu w dzikim kraju(bo nikt mi nie powie, że ZSRR to było normalne państwo) coś wybuchło nie znaczy, że jest niebezpieczne.
Tylko niech mi ktoś z tą elektrownią w Japonii nie wyskoczy. Chyba, że boicie się tsunami w Polsce.
Historia awarii elektrowni nie kończy się historia na Czarnobylu i Fukushimie tylko technicznie awarie są raczej wyciszane w miarę możliwości-tak jak za czarów Czarnobyla, niby ciemnogród itp. ale to się robi dla interesu, mami się nieświadomych ludzi, którzy umierają na raka coraz częściej, bo truci jesteśmy z każdej strony dla kasy.
Tak więc: sam rok 2011, a jak wiemy od Czarnobyla kawał czasu minęło, a to taki wycinek:
wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Awaria-elektrowni-atomowej-Tym-razem-w...
nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110415/KRAJSWIAT/647591333
polskieradio.pl/5/3/Artykul/392547,Awaria-w-ukrainskiej-elektrowni-atomowej
..
A tak poza tym co da w naszym kraju elektrownia atomowa? Liczycie, że będzie tańszy prąd?

-nie w tym złodziejskim kraju, jedyny plus to, że w końcu biedacy i złodzieje dościgną zacofane kraje,które już elektrownię itd. mają. A poza tym jest super jeśli nic się nie stanie, a jeśli się stanie to już wiemy jaka była próbka czego są efekty do dziś w zdrowiu.
To tak jak ze świetlówkami energooszczędnymi: tańsze w eksploatacji, droższe w zakupie, ale toksyczne, też bardziej przy produkcji, poza tym po rozbiciu w domu lepiej sp🤬alać z chaty bo stężenie rtęci przekracza normę w chacie o 20x, poza tym kto i gdzie oddaje zj🤬ą świetlówkę u nas w kraju? no i najnowsze badania, że wydzielają rakotwórczy fenol podczas świecenia już poza tym, że szkodzą na oczy-ekologia, niby tańsza, a jednak droższa w zakupie i szkodliwa.
A gadanie, że coś jest bezpieczne to p🤬lenie raczej. Do póki coś niebezpiecznego dla życia i zdrowia jest pod kontrolą ludzi to znaczy, że to już jest niebezpieczne, bo ludzką rzeczą jest się mylić i właśnie tak się dzieje. To tak jak powiedzieć, że bomby atomowe są bezpieczne...są w rękach ludzi,którzy mogą zrobić z nich użytek. Energia atomowa jest niebezpieczna co nie podlega dyskusji, wiadomo jak wyszłó z tłumieniem efektów awarii. Sam fakt, że jak się zdarzają awarie to niosą za sobą DUŻE niebezpieczeństwo w promieniu setek kilometrów-więc to już skłania do refleksji raczej te rozumne istoty. Awaria w zwykłej elektrowni nie kończy się skażeniem terenu w promieniu setek czy tysięcy kilometrów, więc czy można powiedzieć, że jest to bezpieczna forma pozyskiwania energii? jak pisałem...wszystko dla kasy. Kowalski woli wp🤬lać toksyczne produkty za 1zł, bo taniej niż zjeść dobre jedzenie za 5zł, bo na to go nie stać to woli się truć-wszystko dla pieniędzy nawet kosztem zdrowia i życia-kapitalizm, rządza pieniądza-to zaczyna być jedyna wartość...
P.s. U nas wszystko jest za drogie i nic się nie opłaca, bo to pop🤬lony kraj do kwadratu. To gdzie indziej się opłaca to u nas jest niemożliwe. Co do elektrowni to jest masa innych sposobów na pozyskanie energii,ale skutecznie się je blokuje, albo ceną zakupu/podatkami itp. Jest MASA różnysh sposobów od wiatraków, poprzez baterie słoneczne, alkohol, tworzenie gazów z odpadów itd. ale nic się nie opłaca, a opłaca się tylko pompować kasę koncernom w kieszeń

. Jak myślicie, że chodzi o ekologię to jesteście lemingami po prostu. Chodzi o to zeby nas zrobić w c🤬ja za naszą kasę ...Nap🤬limy elektrowni, bomb itd. i zajebiemy się odpadami radioaktywnymi, aż ktoś wpadnie, żeby p🤬lnąć w taki skład bombkę i skończy się nasze życie.
Jak się coś robi to trzeba przewidzieć kilkanaście lat do przodu. Zamiast inwestować w naprawdę ekologiczne elektrownie wykorzystujące prądy morskie, wiatr, pioruny, energię słoneczną to robią syf, ale to dlatego, że im się to bardziej opłaca, trucie jest tańsze dla inwestora tak jak z chemią w żarciu: napompuje się mięso wodą z chemią, zabarwi się sztucznym barwnikiem itd. znacznie taniej jest zrobisz sztuczne szkodliwe niż naturalne nieszkodliwe. Więc zamiast korzystać z naturalnych zasobów i energii wszelakiej to tworzy się sztuczne energie które nam szkodzą-ale taka natura ludzka, która dąży do autodestrukcji. Opasłe k🤬y kombinują jak tu i teraz wyj🤬 innych a żeby im się złoto wysypywało z sejfu, ale p🤬li przyszłe pokolenia. Ważne to co tu i teraz i p🤬li ich zdrowie innych, a nawet są takimi k🤬ami zachłannymi, że nawet im na nich samych nie zależy.
Ja wolę drożej, zdrowo i bezpiecznie niż niezdrowo, tanio i niebezpiecznie-takie moje zdanie. Niestety ekologia to tylko chwyt marketingowy. Zresztą szmaciarze pchają w nas tony chemii, a nawet sól drogową i p🤬lą-ja osobiście bym takim głowy up🤬lał jak w Chinach-to jest sprawiedliwość. A w "nowoczesnej" Europie najlepiej kraść i dostanie się gównianą karę, a zysków masa oczywiste kosztem innych. "Ktokolwiek wierzy w sprawiedliwość na świecie, ten jest fałszywie poinformowany."John Fitzgerald Kennedy.