Wysłany:
2015-10-27, 17:48
, ID:
4253503
1
Zgłoś
Gdy jeszcze uprawiałem UrbEx znajdowałem takie rzeczy nawet w rozdupconych budynkach i zbutwiałych składzikach na miotły i grabie. Moje największe odkrycia to:
1. Znalezienie przez przypadek pod Biskupinem oryginalnej odznaki Hitlerjugend.
2. Znalezione 2/3 munduru milicyjnego w opuszczonym domu, którego właściciel zmarł wiele lat szybciej. Jako ciekawostkę powiem, że poza niebieską marynarką, butami, beretem i wpinanym orłem bez korony - znalazłem tam także łuski kalibru 9mm (tak, w domu). Broni, kabury ani jej elementów, niestety, nie znalazłem.
3. Monety rosyjskie (do dziś nie rozszyfrowałem, co jest napisane na jednej, gdzie na awersie jest Stalin machający i napis CCCP, a z drugiej symbol ZSRR i rysunek globu z sierpem i młotem)
4. Oryginalna wpinka "Tag der arbeit" z 1935 roku.
5. Kilka medali i odznak (w tym: "Za pracę" i "Wzorowy Żołnierz").
6. Dość sporo dokumentów, legitymacji pracowniczych i weksli.
7. Trochę starych talii do gry w karty (najstarszy, pełen zestaw ma nadrukowaną datkę 1965).
8. Oficerki poznańskie (te akurat dostałem, poprzez zamianę na inne buty, milicyjne z opinaczami).
9. Trochę sprzętu wojskowego (manierki, "łyżelce", stare nierozpakowane opatrunki).
10. Książki.
11. Coś podobnego do wisiorka (wykonane z.. drewna?) z porcelanowym zdjęciem jakiegoś miasta (napis Apolda), a z drugiej strony z wyrzeźbionym myśliwym i napisem ULLR - najpewniej pamiątka z niemieckiego miasta.
12. Trochę starych medalików, figurek i obiektów kultu - głównie prawosławnego i katolickiego.
13. Kilka starych, niemieckich marek i polskich złotówek z okresu II Rp z facjatą Piłsudskiego.
Część najcenniejszych rzeczy oddałem do muzeum, bo nie czułem się na siłach, by je odrestaurować, a nie chciałem ich zrujnować moimi ówczesnymi umiejętnościami.
Co do samej treści filmiku zaś - patrioci, którzy chodzą na Marsze i krzyczą "Raz sierpem, raz młotem" są zazwyczaj dość dobrze zaznajomieni z historią i nie wywalają takich rzeczy. Sam jestem tego przykładem, a znam co najmniej paredziesiąt osób z tego środowiska, które też kitrają po pokoju medale i inne ciekawostki. Przecież to nie oni wywalają do śmieci te mundury, drogi Panie vlogerze. Robi to przeważnie reszta społeczeństwa, która ma w dupie tak Powstanie Warszawskie, jak i dobro narodu. Proponuję więc trochę pokory.
podpis użytkownika
♱ We do not go further... Here begins the Land od Phantoms ♱