Od momentu wprowadzenia zmian wraz z tymi o bezwzględnym pierwszeństwie (czerwiec 2021) to był pierwszy rok od kilkunastu lat kiedy ilość wypadków na przejściach się zwiększyła...o około 30% więcej potrąceń. A te k🤬y nadal twierdzą że działają dla naszego dobra.
czyli zachowujesz się jak ta stara k🤬a z filmu? C🤬j Ci wiesz gdzie...
podpis użytkownika
Jest akcja - zabieramy banderowcom tablice rejestracyjne z samochodówc🤬j im w dupe tym co stoją przy przejściach
zatrzymał się bezpodstawnie i powinien otrzymać mandat karny.
Akurat przepis jest moim zdaniem ok, gorzej z mentalnością osób, które nie powinny mieć prawa wychodzić z domu bez kaftana, albo pancernej zbroi. Często poruszam się samochodem i osobiście zauważyłem, że inni kierowcy już nie tak bardzo mają w dupie przejścia dla pieszych niż wcześniej i potrafią dostrzec pieszego, który czeka na możliwość wejścia. Nawet u mnie na pipidówie - wiosce, gdzie jest raptem kilka przejść na ruchliwej drodze, do tej pory kierowcy w większości mieli w piździe to czy ktoś czeka czy nie, a teraz praktycznie zawsze się zatrzymują. Problemem są zjeby, które myślą że pierwszeństwo daje im nieśmiertelność i mają gdzieś cały świat dookoła.
Przecież nawet zgodnie z nowymi przepisami kierujący nie musiał hamować. Ustąpienie pierwszeństwa oznacza, że pieszy nie musi zwalniać ani przyspieszać, aby przejść bezpiecznie. Gdyby pieszy był z prawej strony, wtedy należy zwolnić i ewentualnie się zatrzymać. Kierujący ewidentnie nie rozumie przepisów ruchu drogowego, podobnie zresztą jak polska policja.
Ja nie pop🤬lałem w masce, nigdy nie puszczałem i nie przepuszczę pieszego, a gdy zdarzy mi się być pieszym, nigdy nie przechodzę gdy jakaś podporządkowana szmata zatrzyma się przed przejściem