podpis użytkownika
Tworzenie stron internetowych koszalin i nie tylko!
Typowy "polaczek", a ja to p🤬lę bo mnie będzie stać na wachę jak będzie i po 10zł.
Zamiast narzekać pora zakasać rękawy i za robotę się zabrać, a nie liczyć na socjal i że państwo na wszytko da.
PS. Owszem również uważam, że waha jest droga... ale już wk🤬ia mnie gadanie o drożyźnie. Jakby miało być wszytko wiecznie tanio, to byśmy dziś przerabiali scenariusz z Grecji.
PS2. A co do samego PO, może i mam ich dość, ale nie ma alternatywy, bo pissowski socjal klerykalny może tylko pogrążyć kraj.
PS2. A co do samego PO, może i mam ich dość, ale nie ma alternatywy, bo pissowski socjal klerykalny może tylko pogrążyć kraj.
Polak pracuje 30 min na 1 litr benzyny a anglik za 30 min pracy ma ich 6 ale wiadomo co kraj to obyczaj
![]()
podpis użytkownika
By uczynić z ludzi niewolników, należy im wmówić, że wszystkie problemy, to problemy społeczne.1. Zniesienie podatków - jest równoznaczne z sprywatyzowaniem szkolnictwa (i zarazem podniesieniem jakości) i innych rzeczy które utrzymywane są z podatku - krótko mówiąc bilans wychodzi na 0 (a właściwie na + bo przecież sprzedajesz, prawda?).
2. Problemy są wynikiem PRZEDE wszystkim złego systemu ubezpieczeniowego. Nie należy zmuszać ludzi do płacenia składek. Gdy ZUS się wypieprzy to trzeba będzie nadal spłacić wiele kasy ludziom, którzy płacili składki...
3. Płacąc z swojego portfela wyjdę na tym LEPIEJ niż gdyby miało te pieniądze pobierać państwo, z prostej przyczyny - konkurencja zmniejszy ceny i będę mógł wybierać, czy płacić kolejne składki czy nie...
4. W przypadku Państwa jakie proponuje UPR-WiP to co musi zostawać utrzymywane do Wojsko, Policja i Sądownictwo i podatek który przyjdzie nam zapłacić (na poziomie ok 7%) pokryje te koszty...
Dlatego nadal nie rozumiem co w tym planie jest NIEREALNEGO ? Może ktoś to sensownie wytłumaczyć? Bo wasza jedyna obrona to to, że jesteśmy nierealni a potem spieprzacie.
Wy po prostu jesteście tchórzami i wolicie żyć w tym chorym państwie zamiast próbować zaryzykować i coś zmienić.
Stać cię póki stara za wszystko płaci.
Na 0 wychodzimy?
Zdajesz sobie oczywiście sprawę, że indywidualne zamawianie usługi jest droższe, niż masowe. Podpisanie umowy każdego rodzica na dziecko wyjdzie drożej, niż jak jest organizowane to w sposób masowy. Jakie 0 zatem, rodzice zapłacą defacto więcej.
zdajesz sobie ile potrzeba pieniędzy na wykształcenie 1 dziecka od podstawówki po szkołę wyższą (oczywiście w podejściu indywidualnym bez wsparcia państwa)?
ale co zrobić z milionami osób, które już pobierają świadczenia, które za 5 lat będą pobierać świadczenia.
Naprawa jest długofalowa i nie trwa tydzeń. Przez kilka miesięcy rządów JKM-a może być burdel ale potem wyjdziemy na prostą i będzie coraz lepiej....JKM wielokrotnie pisał, że trzeba patrzeć na kolejne 15-20-30 lat...Korwin wpadnie to w tydzień to zrobi i wszyscy będą zadowoleni.
Niestety ludzie jeszcze nie dojrzeli do trzeciego filaru i prywatnego oszczędzania, więc jak Ty z Korwinem chcecie do tego ludzi przekonać?
I niby z płacenia za co chciałbyś zrezygnować? A co jak każdy zrezygnuje z tej samej rzeczy? Ktoś będzie musiał na to wyłożyć i to z nawiązką za pozostałych i kto wyjdzie na tym lepiej.
Aha... cała reszta będzie prywatna. Fajnie jak przyjdzie Ci zapłacić za to, że korzystasz z czyjegoś chodnika,
ciekawe kto będzie autostrady budował, stadiony, muzea, teatry... przecież jest cała masa instytucji które nie są pod komercje realizowane.
Wyrobienie nowego dowodu czy zmiana meldunku, już nie będzie darmowe... jak przyjdzie Ci zapłacić 200zł, za prostą sprawę w urzędzie, to dopiero się okaże, jak chętnie swój portfel uszczuplasz.
Skąd w tym utopijnym planie wyskrobać kasę, na budowę dróg, autostrad, mostów, ogólnie rzecz biorąc infrastruktury, dzięki której gospodarka ma szanse funkcjonować.
Zastanawiałeś się, że w tych utopijnych marzeniach, wchodząc do parku, będziesz musiał zapłacić za wstęp 30-50zł (bo będzie prywatny).
Nie będziesz miał podatku drogowego, ale za przejazd każdego kilometra prywaciarz Cię surowo podliczy, na tyle surowo, żeby starczyło na utrzymanie drogi i żeby jeszcze mógł zarobić.
wstęp do prywatnego muzeum w Warszawie (Muzeum Erotyki) to 30zł od osoby, a lakoniczne oprowadzenie i opowiadanie to 300zł.
ryzyko w tym wypadku wiąże się w tym wypadku, z kompletnym paraliżem i bankructwem instytucji państwa
Nie polecajcie mi UPRów i innych Korwinów, to jest wirtualna partia, z wirtualnym programem, który by nawet utopie pogrążył.
Po pierwsze- wychodzimy na 0 jako państwo a nawet na plus. Jeśli chodzi o ludzi - nie patrz na nich jako na grupę tylko na jednostki.
Zarówno dlaczego rodzic będzie płacił więcej? Tyle na ile będzie go stać.
Państwo nie będzie brało z podatków na szkolnictwo, czyli stanieją produkty i benzyna itd.
Te pieniądze zostaną w rękach ludzi i będą mogli je zainwestować w edukację dzieci.
Sama prywatna edukacja ma o wiele wyższą jakość, jest selekcja szkół na drogie-świetne i słabsze-tańsze(zawodówki).
Jakoś w państwowym szkolnictwie szkoły są zamykane bo nie ma kasy ich utrzymać - fajnie nie? A może to też wytłumaczysz genialnym ruchem Tuska by nie doprowadzić do sytuacji z Grecji?
Spytam inaczej : czy każdy MUSI mieć wzorową edukacje?
Nie, kapitalizm dlatego jest świetnym systemem gospodarczym bo jest to system wielopokoleniowy, pradziadkowie pracowali w kopalniach, potem ich dzieci miały lepsze warunki itp itp aż jakieś 100 lat później ich potomek będzie miał luksusową willę.
Tak było w UK czy USA, najlepszy przykład
Zależy jakie świadczenia. Zasiłki dla bezrobotnych - znieść.
A świadczenia emerytalne trzeba wypłacać, nie można odebrać ludziom tego na co pracowali i JKM to właśnie mówi. BA należy też zapłacić tym którzy płacili już składki (nawet tym co mają ok 20 lat).
Skąd kasa? Przede wszystkim z prywatyzacji przedsiębiorstw - prawdziwej prywatyzacji a nie jak obecnie - w spółki państwowe.
Jesli braknie kasy by rozwiązać ten problem to podnieść podatki o i zamiast 7% będzie ok 10-12.
Naprawa jest długofalowa i nie trwa tydzeń. Przez kilka miesięcy rządów JKM-a może być burdel ale potem wyjdziemy na prostą i będzie coraz lepiej....JKM wielokrotnie pisał, że trzeba patrzeć na kolejne 15-20-30 lat...
Mój brat nauczył się pływać gdy Tata wyrzucił go z łódki na środku jeziora. Gdy był asekurowany - nie potrafił się nauczyć. A, żeby była jasność, brat żyje i ma się dobrze, pływa również świetnie.
Nie wszyscy muszą mieć po równo, nie każdy musi mieć ubezpieczenie itp.
A jeśli chodzi Ci o to, że jak ludzie nie będą kupować pomidorów i ich cena wzrośnie to trudno, pomidory nie będą sprowadzane ale za to rzodkiewek może być więcej. Wolny rynek to wyreguluje.
Obecnie technika pozwala nam to rozwiązać. W samochodzie zamontuje się GPSy i firmy będą ustalać opłatę za wyjeżdżone km po ich drogach, problem? W obecnych czasach żaden. A chodniki też można uregulować, nie muszę płacić za chodnik z Gdańska, po prostu za ten obok mojego domu lub sam sobie go będę utrzymywał...
Logicznie myśląc, budujemy coś co się nie opłaca?
Jeśli stadiony opłaca się budować to firmy się tym zajmą. Najlepszy przykład to EURO 2008, gdzie nie wyłożono ani grosza na budowę stadionów a one powstały, ba, robiono je tak by po Euro częściowo rozebrać by nie były drogie w utrzymaniu. Da się? Da się.
W dodatku ostatnio słyszałem, że Andrzej Seweryn mówił, że cieszy go, że coraz więcej powstaje prywatnych teatrów.
Większość "prostych" spraw w urzędzie zostanie zlikwidowana bo większość jest niepotrzebna. Wybacz, jak mam działkę to kogo obchodzi jaki dom sobie wybuduję? Po co ktoś mi ma dawać na to pozwolenia? TO jest chore a nie państwo w którym każdy może na swoim terenie wybudować dom jaki chce.
Po co utrzymywać połączenia PKP które nie są popularne? Nie przynoszą zysku trzeba je utrzymywać
...jeśli prywatny inwestor będzie widział zysk w wybudowaniu autostrady Katowice-Warszawa to zainwestuje i zarobi.
Jakoś państwo sobie nie radzi z utrzymaniem dróg, prawda?
Nie trzeba się nad tym zastanawiać, by wiedzieć, że żaden właściciel nie wypieprzy ceny z kosmosu, bo inaczej ludzie nie będą jeździć samochodami tylko rowerami tak samo jak znajdą sobie tańszy park.
Właściciel odpowiednio sobie ustali cenę, ona ma być atrakcyjna by zachęcić do korzystania.
Co Ty w ogóle wiesz o wolnym rynku?
Taa, i lepiej by państwo fundowało muzea sztuki nowoczesnej do których nikt nie chce chodzić?
Zależy co rozumiesz poprzez instytucje państwa. Notabene to właśnie ten chory socjalistyczny potwór nas męczy...ta "instytucja".
Skoro mówisz, że pomysły JKM przypominają Christianię, która jest na pograniczu anarchii i dzieci kwiatów (czyli bezprawia...) to sam sobie przeczysz, gdyż JKM stawia właśnie na surowe i jasne prawo.
Poza tym nikt nie zamierza do interesu dopłacać. Wiele krajów rozwinęło się właśnie dzięki prywatnym inwestorom, wolnemu rynkowi itd BA! To najlepszy i najprostszy sposób do szybkiego rozwoju gospodarczego państwa.
Polecam poczytać nauk Miltona Friedmana i nie kojarz UPR-WiP tylko z kontrowersyjnym Korwinem, bo ruchy wolnościowe mają wielu mądrych i zrównoważonych przedstawicieli (np Tomasz Sommer, Krzysztof Rybiński, Michalkiewicz, śp Kisielewski).
podpis użytkownika
Twoja stara sra do gara, a twój stary to wp🤬la.JA : "Państwo nie będzie brało z podatków na szkolnictwo, czyli stanieją produkty i benzyna itd."
Ty bystrzacho jak Ci to wyszło? Jak przestaniesz kupować papierosy to pieczywo stanieje?
A co jak ktoś stwierdzi że dojazd do twoje posesji jest nieopłacalny?
I komuś nie będzie się chciało tego utrzymywać?
@ lesiot: ile ci PO zaplacilo za taka reklame?!
Typowy "polaczek", a ja to p🤬lę bo mnie będzie stać na wachę jak będzie i po 10zł.
Zamiast narzekać pora zakasać rękawy i za robotę się zabrać, a nie liczyć na socjal i że państwo na wszytko da.
PS. Owszem również uważam, że waha jest droga... ale już wk🤬ia mnie gadanie o drożyźnie. Jakby miało być wszytko wiecznie tanio, to byśmy dziś przerabiali scenariusz z Grecji.