lysybog napisał/a:
Ale zerknij do książki do fizyki bo napisałeś grubą bzdurę
Moc silnika wynika z momentu obrotowego oraz prędkości obrotowej silnika. Innymi słowy, moc oznacza ile energii możemy uzyskać w jednostce czasu. Czyli im większy moment obrotowy przy wysokich obrotach, tym większą moc silnika uzyskamy.
Moc = (moment obrotowy x prędkość obrotowa) / 9549,3
Ty dobrze napisałem. Silniki najlepiej przyspieszają wtedy kiedy mają wysoki moment obrotowy.
Kiedyś usłyszałem taką anegdotkę z wiatrakami. Wielki wiatrak elektrowni statystycznie kręci się z małymi obrotami, ale w c🤬j trudno go zatrzymać... i to jest moment obrotowy.
Taki wiatraczek co go używasz żeby się ochłodzić ma dużą moc, ale mały moment obrotowy, bo możesz go zatrzymać praktycznie jednym palcem.
Czyli moment jest to siła jaką musisz przyłożyć aby zatrzymać ten wiatrak... więc odwróćmy to. Moment to siła jaką trzeba przyłożyć aby wprowadzić samochód w ruch. Innymi słowy samochód przyśpiesza najmocniej w momencie gdy moment osiąga dokładnie najwyższą wartość.
Ja nie mówię, że moc nie jest potrzebna, bo jest i jedno bez drugiego nie może istnieć, ale nadal podtrzymuję moje zdanie, że silnik najlepiej przyspiesza kiedy jego moment obrotowy ma największą wartość.
Moment obrotowy to siła * ramie - dlatego np dop🤬lasz przedłużkę aby odkręcić zaj🤬ą w p🤬du śrubę.