No i? Dzialania RZADU niestety sprawily, ze wyjechalem z Polski. To czyni mnie nie-patriota? Rozumiem, ze Polacy walczacy w 2giej wojnie w ramach armii zagranicznych to tez nie byli patrioci?
No to właśnie się dowidziałeś. O ultimatum Hitlera dotyczącym Gdańska i pasa ziemi, łączącego WMG z Rzeszą, pewnie też nie wiedziałeś?
Wystarczyło wtedy nie p🤬lić głupot i ustąpić, zamiast bić się o Bałtyk, a przetrwalibyśmy wojnę jak chociażby Czesi, a jakby dobrze poszło, to po wojnie zamiast PRL-u mielibyśmy niepodległe państwo polskie, zamiast ruiny, masowych mogił i władzy ludowej.
Co najlepsze, nasz rząd postanowił walczyć, chociaż Zachód zdążył się już wypiąć na Czechosłowację i dla średnio rozgarniętego szympansa było oczywiste, że za Polskę też nikt dupy nie ruszy.
Twierdzisz, że Adolfik by się zadowolił Gdańskiem i dał nam spokój? No błagam. Jesteśmy w takim miejscu Europy, że nie ma takiej opcji, żeby nie zostać wmieszanym w wojnę. Już nawet nie wspomnę, że nie same Niemcy nas zaatakowały. Co mieliśmy oddać ruskom, żeby nas oszczędzili? Kresy? Czy może gdybyśmy oddali Hitlerowi co chciał to by nie było paktu Ribbentrop-Mołotow i Stalin by siedział grzecznie na kremlu?
Tak samo zresztą, jak II RP nie miała szans stawić czoła III Rzeszy ani ZSRR w 39
Pokrętna logika hipokryty. Słodko się tłumaczysz. Działania rządu zmusiły Cię do emigracji a teraz inne działania tego samego rządu w sprawie Ukrainy nie mogą przełożyć się na takie samo postępowanie z mojej strony (czyt. ucieczkę) bo zostanę słabeuszem bez poczucia wartości? Trzeba było dążyć za wszelką cenę do poprawy sytuacji i trwać w zaparte przy swojej ukochanej ojczyźnie polaczku. Czemu tak nie zrobiłeś? Poszedłeś na łatwiznę? Wstyd i hańba, prawdziwy patriota przecież nigdy nie schodzi z okrętu!
Z was wielcy "patrioci" na emigracji pozostaje się tylko śmiać.![]()
podpis użytkownika
Falubaz to magia. Speedway to religia.
Gdybać to sobie można. Fakty są takie, że podjęto najgłupszą z możliwych decyzji - w obliczu obustronnego zagrożenia postanowiono wypiąć się na obie strony, liczyć na cudowną odsiecz Zachodu i się wykrwawiać w bezsensownej wojnie z dwiema największymi potęgami na kontynencie.
"No błagam".
Jakoś dziwnym trafem państwa, z których dzisiaj się śmiejemy, bo ustąpiły Hitlerowi (Francja czy Czechosłowacja) wyszły z wojny w znacznie lepszym stanie niż my. A to dlatego, że kierowały się rozsądkiem i przeliczały siły na zamiary, natomiast nasza historia to ciąg romantycznych zrywów zakończonych rzeziami.
Nie musze sie tlumaczyc nikomu. Polaczkiem to jestes ty. Roznica jest taka, ze ja pojde w boj za kraj bedac za granica, a ty smieszny "menszczyzno" z Polski bedziesz uciekal. Jak powiedzialem. Dla mnie Polska to nie rzad. Dla ciebie Polska to nic. Tu sie roznimy. "Menszczyzno".
PS. JAk juz bedziesz sp🤬alal z kraju to nie zapomnij zabrac drugiej pary "rurek".
Nie musze sie tlumaczyc nikomu. Polaczkiem to jestes ty. Roznica jest taka, ze ja pojde w boj za kraj bedac za granica, a ty smieszny "menszczyzno" z Polski bedziesz uciekal. Jak powiedzialem. Dla mnie Polska to nie rzad. Dla ciebie Polska to nic. Tu sie roznimy. "Menszczyzno".
PS. JAk juz bedziesz sp🤬alal z kraju to nie zapomnij zabrac drugiej pary "rurek".
Tylko, że zasadniczo wolą Hitlera nie było pozyskanie Gdańska, wolą Stalina nie było pozostanie w swoich granicach. Przetoczenie się tego po nas było nieuniknionym następstwem. Wojna skończyła się tak, jak się skończyła. Mogła się skończyć inaczej i wtedy sytuacja Francji czy Czechosłowacji mogła być zupełnie inna. Francja jako republika ZSRR? Czechy jako część tysiącletniej rzeszy? Znając skutki łatwo wygłaszać wyrok.
Jeśli nie widzisz różnicy między obroną swojego terytorium w ostateczności, a pakowaniem się SAMOISTNIE z własnego wyboru w jakiś konflikt na linii Ruskie-Ukraina to fajnie masz![]()