Wysłany:
2016-02-19, 17:02
, ID:
4442467
1
Zgłoś
@keepper45: "dziewczyny gadają głosem diabła", a skąd wiadomo jaki głos ma diabeł? Może z nim gadałeś? Też się nasłuchałem ludzi, którzy byli na tych egzorcyzmach ale to zwyczajne szopki z wykorzystaniem ludzi z ciężkimi zaburzeniami psychicznymi. Jak się widowisko nie udaje, do delikwent jest "odczarowywany" w miejscu niewidocznym dla wiernych. A jak już nawet to nie działa to się mówi, że egzorcyzmy się nie udały bo w kościele była osoba, która nie wierzy w ich moc i jest ogólnie sceptyczna wobec wiary. Oczywiście nie wskazuje się jej palcem, więc każdy może podejrzewać siebie samego. Taki malutki szantaż emocjonalny. A tak nawiązując do Twojego zdania, że "najwiekszym sukcesem diabła jest to, że ludzie w niego nie wierzą" to ja uważam, że nikt nie może człowieka bardziej skrzywdzić niż drugi człowiek. Jeżeli ktoś jest zły to będzie zły, chyba że zrozumie swoje błędy i zechce się zmienić. Łączenie z tym jakiś sił nadprzyrodzonych nie ma najmniejszego sensu. Za największe okrucieństwa tego świata odpowiadają ludzie. Diabeł to tylko taka uproszczona forma tłumaczenia tych okrucieństw dla ciemnych mas, które nie są w stanie pojąć, że dla władzy, pieniędzy i wpływów można kogoś zabić, bo ludzie ci sami nie byli nigdy bogaci, wpływowi i nie mieli żadnej władzy. Ale to jest oczywiście moje zdanie , a Ty masz prawo mieć swoje i ja to szanuję.