Je艣li ju偶 dajemy przyzwolenie na olewanie decyzji demokratycznie wybranych w艂adz (u艂askawienie tych dw贸ch przez Dud臋) to idziemy w kierunku anarchii.
Kto to pie**oli? Jakich przest臋pc贸w? wy艂膮cz teleodbiornik i pomy艣l gdzie to sprawdzi膰.
Postanowienie trybuna艂u konstytucyjnego z dnia 27 czerwca 2023
a skoro wiem 偶e my艣leniem si臋 nie kalasz zamieszcz臋 ci streszczenie
rozstrzygn膮膰 sp贸r kompetencyjny pomi臋dzy Prezydentem Rzeczypospolitej Polskiej a S膮dem Najwy偶szym w ten spos贸b, 偶e:
1) na podstawie art. 139 w zwi膮zku z art. 144 ust. 3 pkt 18 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, prawo 艂aski jest wy艂膮czn膮 i niepodlegaj膮c膮 kontroli kompetencj膮 Prezydenta RP wywo艂uj膮c膮 ostateczne skutki prawne,
2) S膮d Najwy偶szy nie ma kompetencji do sprawowania kontroli ze skutkiem prawnym wykonywania kompetencji Prezydenta RP, o kt贸rej mowa w punkcie 1.
Orzeczenie zapad艂o wi臋kszo艣ci膮 g艂os贸w.
Ostateczne skutki prawne.
Jak ju偶 przerobisz ksi膮偶ki z serii "poczytaj mi mamo" zach臋cam do pierzczytania postanowienia TK ale uprzedzam, 偶e jest tam sporo literek i cyferek.
Zgodnie z liter膮 PRAWA u艂askawienie jest mo偶liwe po wydaniu prawomocnego wyroku. To co zrobi艂 Duda to nie by艂o 偶adne u艂askawienie, bo nie by艂o 偶adnego wyroku.
A takie post臋powanie pachnie czym艣 radykalnie odwrotnym do anarchii.
podpis u偶ytkownika
Jest akcja - zabieramy banderowcom tablice rejestracyjne z samochod贸wale co ty p馃がlisz? Jaka niesprawiedliwo艣膰? 呕e skazano dw贸ch przest臋pc贸w i zgodnie z wyrokiem id膮 prawomocnie pierdzie膰 w pasiak za swoje przest臋pstwa? Przekroczyli uprawnienia, podrabiali podpisy, przebierali drab贸w za funkcjonariuszy CBA no k馃がa jaka niesprawiedliwo艣膰 pytam jeszcze raz?
Wiesz, 偶e prawo prezydenta do 艂aski odnosi do odsiadki, nie do wyroku. Wi臋c panowie przez do艣膰 spory czas byli pos艂ami, co nie powinno mie膰 miejsca. Poniewa偶 prawo 艂aski prezydenta nie zdejmuje wyroku. Ci panowie s膮 winni ale mo偶na zdj膮膰 z nich kar臋. Natomiast z wyrokiem nie mo偶na by膰 pos艂em. Dlaczego Ci panowie mimo wyroku byli pos艂ami? Wyja艣nisz mi to jako przedstawiciel obecnej opozycji?
Najlepsze, 偶e w pewnym momencie mamy 2 orzeczenia SN wzajemnie ze sob膮 sprzeczne i w skutek zastosowania jednego z nich dokonano aresztowania.
Jest SN i pisowskie pop艂uczyny, kt贸rych nie akceptuje 偶aden kraj europejski. Twierdzisz, 偶e trzeba w艂膮czy膰 my艣lenie i prezydent ma prawo u艂askawi膰 osoby, kt贸re nie zosta艂y prawomocnie skazane? Hm...
Gdzie masz napisane cokolwiek o prawomocnym wyroku b臋d膮cym warunkiem u艂askawienia?
Nie mam na my艣li opinii TVNowskich ekspert贸w tylko zapisu w konstytucji, kt贸ra okre艣la te uprawnienia prezydenta.
8 lat ludziom t艂ukli do 艂b贸w has艂o konstytucja, kt贸re dzi艣 zast臋pujemy "prawomocnym wyrokiem"
Artyku艂 139 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej brzmi:
"Prezydent Rzeczypospolitej mo偶e u艂askawi膰 skazanego, z艂agodzi膰 lub skr贸ci膰 kar臋, a tak偶e umorzy膰 post臋powanie karne. U艂askawienie mo偶e by膰 udzielone tak偶e przed wydaniem wyroku s膮du. U艂askawienie odnosi skutek tak偶e w zakresie skazania obwinionego za przest臋pstwo pope艂nione w zwi膮zku z tym samym zdarzeniem."