Nie żebym się czepiał, ale to nie Polacy zabraniają Litwinom używania oryginalnej pisowni ich nazwisk
K🤬a, kiedy ta banda poj🤬ych żmudzińskich chłopów zrozumie, że przez kilkaset lat trwania Rzeczpospolitej Obojga Narodów Litwa(którą już w XIV wieku ciężko było nazwać tworem czysto bałtyjskim) została spolonizowana i stała się integralnym, geograficznym i kulturowym elementem Państwa Polskiego, do tego stopnia, że Konstytucja 3 Maja zniosła podział na Koronę i Litwę, bo to nie miało już sensu? Jak oni mogą czuć się spadkobiercami czegokolwiek litewskiego, skoro wszystko co wartościowe i niosące w sobie potencjał kulturowy z tamtych terenów, z uśmiechem na japie poprzyjmowało polskie herby, język i polskie wydanie kultury europejskiej? Nagle w XIX wieku, kilkaset lat po sprawie, grupa chamów ze Żmudzi, w swej zacofańczej odrębności poczuła się spadkobiercami twórców Wielkiego Księstwa tworząc litewski nacjonalizm, mimo, że rody tych twórców, od kilkuset lat czuły się już Polakami-Litwinami, podobnie jak ja czuję się Polakiem-Mazowszaninem. Obecna sytuacja tych ludzików jest groteskowa, to tak jak gdybym ja ogłosił, że jestem spadkobiercą narodu mazowieckiego, będącego od 1000 lat pod okupacją Polan i żądam niepodległości, bo mam własny język, ponieważ używam słów kolebać i dziabać, które podobno są rdzennie mazowieckie. To się k🤬a musi skończyć, Polacy to dalej 80-90% mieszkańców okolic Wilna, byłoby wielką niesprawiedliwością dziejową, gdyby potomkowie ludzi, którzy nieśli postęp w dziką litewską knieję, pozostali uciskanymi poddanymi żmudzińskich chamów. Niech sobie te chamy biorą Kowno i sp🤬alają... bo Wilno to gród, który z woli jego twórców i mieszkańców, przy decydującym udziale Polaków stał się polskim miastem.
Dlaczego polski naród odrzucił ofertę germanizacji, zacnej opcji dołączenia do kultury Zachodu? Przecież wszystko co wartościowe przynieśli do tego kraju Niemcy. Dlaczego pielęgnowali swoje gówniane i chamskie tradycje skoro Prusacy oświecali ten ciemny,brudny i półdziki lud i przynieśli mu cywilizację? Dlaczego nie kochali Adolfa Hitlera, który zwalczał anarchizującą działalność państwa podziemnego ,które niszczyło porządek zaprowadzony przez Wermacht? No dlaczego mędrcze? Bo pogardza przemieszcza się z zachodu na wschód. Anglicy gardzą Francuzami, Francuzi Niemcami,Niemcy Polakami, a Polacy wszystkimi Rusinami, Litwinami itp.