Filmuje infrastruktur臋 krytyczn膮 prowokuj膮c reakcj臋. Pytanie czy nie ma odwraca膰 uwagi od innych sabota偶yst贸w ruskich czy bia艂oruskich. Mamy wysoki stopie艅 alarmowy i takie obiekty s膮 pod specjalna ochron膮. Gdyby jej nie by艂o to po jakim艣 ataku wszyscy byliby zdziwieni gdzie by艂y s艂u偶by, czemu nikt nie pilnowa艂. Jedynie co osi膮ga to oci膮ganie s艂u偶b od realnych zagro偶e艅. Albo 艣wiadomy agent albo po偶yteczny idiota. Tak czy inaczej pa艂膮 w g艂upi 艂eb, do wora i do jeziora.
Ojcu ju偶 przywr贸cili poprzedni膮 emerytur臋?
Przecie偶 te twoje "tajne i chronione" obiekty s膮 do obejrzenia na google maps dla ka偶dego szympansa z internetem w telefonie wi臋c o czym m贸wisz?
Burki z ochrony powinny pilnowa膰 swojego wybiegu, a nie atakowa膰 ludzi na chodniku i tu o to chodzi. Zakaz filmowania dotyczy os贸b przebywaj膮cych na terenie obiektu, a nie poza nim. Jak b臋d臋 przeje偶d偶a艂 tam autem i nagrywa艂 ten tajny obiekt to burek z ochrony ma prawo do mnie strzela膰 aby mnie zatrzyma膰?
Jebnij si臋 w 艂eb milicyjny potomku
Edit, masz linka
To na c馃がj filmuje jak mo偶e sobie wygoogla膰? Wy艣lij jemu ten sw贸j zj馃がy link to mo偶e nast臋pnym razem nie b臋dzie liza艂 gleby. Po c馃がj te wrzutki z milicj膮 i innymi g贸wnami patusie? Ojciec milicjant ciebie w dup臋 j馃が w dzieci艅stwie 偶e masz z tym problem? Mo偶e to w艂a艣nie t艂umaczy tw贸j zj馃がy nick.
To na c馃がj filmuje jak mo偶e sobie wygoogla膰? Wy艣lij jemu ten sw贸j zj馃がy link to mo偶e nast臋pnym razem nie b臋dzie liza艂 gleby. Po c馃がj te wrzutki z milicj膮 i innymi g贸wnami patusie? Ojciec milicjant ciebie w dup臋 j馃が w dzieci艅stwie 偶e masz z tym problem? Mo偶e to w艂a艣nie t艂umaczy tw贸j zj馃がy nick.
podpis u偶ytkownika
Quae nocent, docentA jak kto艣 w dodatku nie ma do niego interesu tylko szuka zadymy na JEGO terenie i marnuje czas JEGO pracownik贸w za kt贸ry ON P艁ACI, to audytor ma wyp馃がala膰 i to w podskokach, bo c馃がja ma tam do szukania. Za cie艅ki w uszach 偶eby prowadzi膰 z nimi interesy wi臋c niech go nie obchodz膮 ich przepisy.
Jedynie co osi膮ga to oci膮ganie s艂u偶b od realnych zagro偶e艅. Albo 艣wiadomy agent albo po偶yteczny idiota. Tak czy inaczej pa艂膮 w g艂upi 艂eb, do wora i do jeziora.
Nie jestem omeg膮 w temacie prawa ale opieram si臋 na tym ...
Ogl膮da艂e艣 film? Wszelkie zakazy mog膮 obowi膮zywa膰 na terenie zak艂adu. Audytor wielokrotnie m贸wi, 偶e gdyby chcia艂 wej艣膰 na teren i robi膰 zdj臋cia to by prosi艂 o pozwolenie. Robi to jednak z chodnika i nigdy na terenie firmowym nie by艂.
Odwracasz kota ogonem. Je偶eli kto艣 odci膮ga s艂u偶by od realnych zagro偶e艅 to s膮 to osoby wzywaj膮ce s艂u偶by do cz艂owieka robi膮cego legalne rzeczy.
Projekt rozporz膮dzenia ju偶 jest, ale jeszcze troch臋 drogi przed nim:
Jest r贸wnie偶 wyrok w jednej z poprzednich spraw, w kt贸rych s膮d stwierdzi艂, 偶e takie obiekty mo偶na nagrywa膰 - przynajmniej do czasu wej艣cia w 偶ycie rozporz膮dzenia i poprawnego oznaczenia tych obiekt贸w (screen z filmu wi臋c mam nadziej臋, 偶e b臋dzie to czytelne)
+ jeszcze dokument, o kt贸rym mowa w wyroku
Jak chce robi膰 dymy o przepisy niech napisze pismo w kt贸rym chce si臋 spotka膰 z prawnikiem danej firmy i om贸wi膰 spos贸b co i jak jest oznakowane. To jest osoba kompetentna kt贸ra odpowie "audytorowi" na jego pytania z zakresu prawa a nie czepia si臋 starych i schorowanych ludzi kt贸rzy napewno maj膮 do艣膰 stresu poza prac膮 na codzie艅, jeszcze przyjdzie taki rzep i na si艂e chodzi i zwraca twoj膮 uwage 偶eby艣 tylko si臋 nim zainteresowa艂 i po艣wi臋ci艂 mu czas.
Osobi艣cie na miejscu ochroniarza zabra艂bym mu jak najszybciej ca艂y jego sprz臋t bo utrwali艂 tam m贸j wizerunek a ja sobie tego nie 偶ycz臋 w 偶adnej postaci bo mam takie prawo.
...audytorowi to nie przeszkadza....
wy艂膮cznie terenu firmy, na kt贸ry audytor nigdy nie wchodzi.
Niestety wi臋kszo艣膰 z nich ma podej艣cie bardzo roszczeniowe, pr贸buje m贸wi膰 ludziom co maj膮 robi膰 poza terenem firmy.
Nie masz takiego prawa. Nagrywanie w miejscach publicznych jest dozwolone, r贸wnie偶 wizerunku innych os贸b. Rozpowszechnianie takich nagra艅 to ju偶 inna sprawa.
Jakiemu k馃がa audytorowi? Jakie on ma na to papiery? Takie jak Najman na to 偶e jest pi臋艣ciarzem? Bo b臋dzie sam siebie tak nazywa艂 i k艂amstwo powt贸rzone tysi膮c razy stanie si臋 prawd膮? Wiesz czym jest audyt i kto go dokonuje na terenach zak艂ad贸w?
J馃がo by mnie to jakie bym mia艂 prawa a jakich nie. Oj馃がbym go do golasa z ca艂ego sprz臋tu, wpakowa艂 do plecaka i zabra艂. Sam wni贸s艂 bym wniosek do prokuratury o wykasowanie tych nagra艅 i nie odzyska艂 by sprz臋tu do ko艅ca procesu i wyroku s膮du III instancji, po jaki艣 5 latach znaj膮c tempo takich proces贸w.
On by mi udowadnia艂 偶e ja nie mam prawa a ja bym sta艂 przy swoim 偶e jak chce mnie jako statyste do produkcji to moje wynagrodzenie wynosi 100 000 z艂otych. Jak mu nie odpowiada to ja nie wyra偶am zgody 偶eby on te materia艂y m贸g艂 zatrzyma膰.
A takie prawo MAM!
Bo moja ekspresja, to w jaki spos贸b si臋 poruszam i m贸wi臋 to moja w艂asno艣膰 intelektualna, niepowtarzalna i nie 偶ycz臋 sobie jej utrwalania bez mojej zgody w tak bezpo艣redni spos贸b jak robi to ten kretyn.
Nie mia艂by 偶adnych kontrargument贸w do moich w s膮dzie. Bo po co Pan to nagrywa艂? Kto Panu kaza艂, jaki Pan mia艂 interes?
Czyje dobro jest wa偶niejsze? Moje osobiste w postaci utrwalania wizerunku bez zgody czy jego nagrania bezpodstawne?
Nie mia艂by 偶adnych szans. Jeszcze zado艣膰uczynienie za "szkody spowodowane tym 偶e teraz ogl膮dam si臋 na ulicy bo ci膮gle mi si臋 wydaje 偶e jestem przez kogo艣 nagrywany. Nabawi艂em si臋 przez tego go艣cia l臋k贸w i nie jestem w stanie wr贸ci膰 do pracy."
Jeszcze szum medialny i jaki艣 zaprzyja藕niony prawnik "dyrektora" co mia艂 problemy przez taki "audyt", zgodzi艂by si臋 pracowa膰 pro-bono.
Typ rozjechany. W zgodzie z prawem tak jak lubi
Nazwa kana艂u - audyt obywatelski, m贸g艂bym pisa膰 wsz臋dzie "audyt obywatelski" albo "autor filmu" albo cokolwiek innego. Audytor to skr贸t my艣lowy, raczej oczywisty dla wi臋kszo艣ci os贸b czytaj膮cych komentarze. Nikt nigdzie nie twierdzi艂, 偶e on kiedykolwiek podawa艂 si臋 za audytora upowa偶nionego do robienia audytu w danej firmie.
Nazwa kana艂u - audyt obywatelski, m贸g艂bym pisa膰 wsz臋dzie "audyt obywatelski" albo "autor filmu" albo cokolwiek innego. Audytor to skr贸t my艣lowy, raczej oczywisty dla wi臋kszo艣ci os贸b czytaj膮cych komentarze. Nikt nigdzie nie twierdzi艂, 偶e on kiedykolwiek podawa艂 si臋 za audytora upowa偶nionego do robienia audytu w danej firmie.
Taa ... jasne, wygrana w s膮dzie 100%, ale rozjecha艂e艣, system rozj馃がy, audyt mo偶e zamyka膰 kana艂 i zbiera膰 ju偶 kas臋 na te 100k dla Ciebie
Niech wejdzie do jakiego艣 pubu z lokaln膮 偶ylet膮 wieczorem i niech sobie ponagrywa bo ma takie prawo i mu wolno.
To nie mo偶e by膰 "audyt obywatelski". Obywatele pracuj膮, robi膮 zakupy i sp臋dzaj膮 czas z rodzin膮 i dzie膰mi.
To jest jaki艣 frajer bez pasji i ambicji, szukaj膮cy uwagi i poklasku. Wola艂by ten zmarnowany czas na wk馃がianie ludzi po艣wi臋ci膰 na stanie z puszk膮 jako wolontariusz i zbiera膰 hajs na jakie艣 chore dzieci, albo po prostu wyj艣膰 do parku i pos艂ucha膰 艣piewu ptak贸w.
Ale nie, lepiej i艣膰 "audytowa膰" obiekty kt贸re w og贸le do niczego w 偶yciu nie s膮 mi potrzebne, bo sobie uj馃がem do g艂owy 偶e jestem blejd, pilnowacz przepis贸w.
Dlaczego nie audytowa艂 pod siedzib膮 ABW jak busy z niszczarkami dokument贸w przyjecha艂y?
Dlaczego nie audytowa艂 na komendzie sto艂ecznej jak komendant rozj馃が sobie prawie 艂eb granatnikiem?
Nie liczy艂o by si臋 dla mnie czy sprawa wygrana czy nie, tylko to 偶e latami uprzykrza艂 bym temu frajerowi 偶ycie i pozbawi艂 go sprz臋tu kt贸ry pewnie go kosztowa艂na X czasu do zamkni臋cia sprawy w s膮dzie.
Rozj馃がbym go taktycznie.
Pub nie jest miejscem publicznym.
Obywatele mog膮 robi膰 du偶o innych rzeczy, kt贸re uwa偶aj膮 za swoj膮 pasj臋. Jak kto艣 chce sobie nagrywa膰 takie budynki i Ty nie masz poj臋cia do czego mu to potrzebne, powinno to by膰 zakazane? Mo偶e ka偶dy obywatel powinien wysy艂a膰 do Ciebie wnioski o zatwierdzenie ka偶dej aktywno艣ci? To, 偶e Ciebie takie budynki nie interesuj膮 nie oznacza, 偶e nie interesuj膮 innych. Kto艣 nagrywa sobie poci膮gi, kto艣 nagrywa ptaki, kto艣 samochody a kto艣 budynki. Ty siedzisz na sadisticu i piszesz komentarze.
To chyba te偶 by musia艂 by膰 jasnowidzem.
Sprz臋t by pewnie kupi艂 nowi i nagrywa艂 dalej. Ty po przegranej sprawie pewnie by艣 musia艂 zap艂aci膰 艂adn膮 sumk臋 koszt贸w s膮dowych.
Jak to k馃がa pub nie jest miejscem publicznym?
Nie masz lepszych argument贸w na podtrzymanie swojej g贸wnianej opinii u艂omku?
W dok艂adniejszym zrozumieniu poj臋cia miejsce publiczne lub og贸lnodost臋pne mo偶e pom贸c te偶 katalog cel贸w publicznych zawarty w ustawie o gospodarce nieruchomo艣ciami. Jak czytamy, miejscami publicznymi s膮 drogi publiczne i drogi wodne, obiekty i urz膮dzenia transportu publicznego, 艂膮czno艣ci publicznej i sygnalizacji, lotniska, urz膮dzenia i obiekty do obs艂ugi ruchu lotniczego, zabytki, obiekty urz臋d贸w organ贸w w艂adzy, administracji, s膮d贸w i prokuratur, pa艅stwowych szk贸艂 wy偶szych, szk贸艂 publicznych, obiekty publicznej ochrony zdrowia, przedszkoli, dom贸w opieki spo艂ecznej, plac贸wek opieku艅czo-wychowawczych, obiekty sportowe, cmentarze, czy miejsca pami臋ci narodowej.
Naprawd臋 pracuje po wielu takich firmach takich ochroniarzy znam dziesi膮tki, od kilku lat. Zawsze jest czas z nimi zagada膰 i zawsze jest wyj艣cie 偶eby si臋 z nimi dogada膰.
S膮siad podj馃が mnie kiedy艣 do sp贸艂dzielni 偶e sobie rower zostawi艂em w korytarzu. 3 tygodnie na noc ustawia艂em "ciekn膮cy kran" do wanny.
A s艂ysz臋 pi臋knie si臋 wszystko niesie w starym bloku po pionie.
Niech bij膮 ka偶dego c馃がja co wystaje poza normy spo艂eczne bo b臋dzie u Nas taka sp馃がolina jak w tej bardziej nowoczesnej cz臋艣ci europy xD
Ja uwielbiam pastwi膰 si臋 na takich cwanych sk馃がysynach, bo jestem najwi臋kszym i najbardziej zawistnym cwaniakiem w tej cz臋艣ci europy.
Nic mnie tak nie cieszy jak doj馃が spo艂eczniakowi.
To s膮 cz臋sto ludzie np. walcz膮cy z alkoholizmem, pr贸buj膮cy si臋 jako艣 pozbiera膰 偶eby m贸c 偶y膰 inaczej ni偶 na ulicy. Mega 艂atwo ich wk馃がi膰 i nie polecam tego robi膰. S膮 te偶 walcz膮cy z r贸偶nymi nowotworami, kt贸rzy nie 艣pi膮 po nocach bo boj膮 si臋 偶e ju偶 si臋 nie obudz膮. Wstaje rano, jedzie autobusem do tej klity cz臋sto 3m/3m i ma do zrobienia tylko kilka zada艅 a zacznie mu si臋 kr臋ci膰 taki idiota ko艂o kamer i chc膮c nie chc膮c go艣膰 musi tam i艣膰 i przedrze藕nia膰 z jakim艣 przepisowym wariatem co c馃がj wie po co tam przyszed艂 i wym膮drza si臋 co on mo偶e a co nie.
A p贸藕niej je藕dzi艂 bym za c馃がjem i czeka艂 na ka偶dy jego z艂y ruch. Krzywo postawiony samoch贸d, przejazd na p贸藕nym 偶贸艂tym, przej艣cie w z艂ym miejscu, wyrzucony papierek na ulicy.
Zap艂aci艂bym 偶ulowi 20 z艂otych 偶eby ca艂y dzie艅 sta艂 pod jego domem i patrzy艂 czy wynosi segregowane 艣mieci.
Dzwoni艂bym jakby chodzi艂 w okolicach szk贸艂 偶e nagrywa ma艂e dzieci. M贸g艂by kupi膰 30 takich samych sprz臋t贸w a i tak co chwile mia艂by go zatrzymywanego do ekspertyzy.
Sko艅czy艂 bym tego durnia psychicznie jego w艂asnym mieczem i wyhu艣ta艂by si臋 jeszcze przed ko艅cem sprawy w s膮dzie.
Ja uwielbiam pastwi膰 si臋 na takich cwanych sk馃がysynach, bo jestem najwi臋kszym i najbardziej zawistnym cwaniakiem w tej cz臋艣ci europy.
Nic mnie tak nie cieszy jak doj馃が spo艂eczniakowi.
Wola艂by ten zmarnowany czas na wk馃がianie ludzi po艣wi臋ci膰 na stanie z puszk膮 jako wolontariusz i zbiera膰 hajs na jakie艣 chore dzieci, albo po prostu wyj艣膰 do parku i pos艂ucha膰 艣piewu ptak贸w.