Cytat:
Tu jest ta logika, że za komuny była bardzo popularna konfiguracja typu "wy nam ligę, my wam puchar". O ile w lidze to były tylko 2 punkty (wtedy tyle było za zwycięstwo) to w pucharze był to awans o rundę dalej, co w ogóle nie jest rzeczą do porównania.
Na dodatek, handlowanie meczami zaczynało się w końcowej fazie sezonu, kiedy były drużyny, które spaść nie mogły i były takie, co mistrzostwo bardzo wywalczyć chciały. Musiała być pozycja wyjściowa. Ruchowi nie raz groził spadek, to się im podkładały różne drużyny, jak np. Wisła (walcząca wtedy z powodzeniem o mistrza, co jednak wtedy nie było takie pewne, że go zdobędzie). Handlowanie meczami w PP mogłeś zaplanować od początku niemalże do końca, ligę ustawić było znacznie trudniej.
No dobrze, ale co z tego skoro FAKTY są takie, że Legia "za komuny" wywalczyła 7 Pucharów Polski, a sam Górnik Zabrze 6? Więc pokaż gdzie tu ta dominacja Legii w tym "od początku ustawianym Pucharze Polski" bo ja nie widze

?
Z drugiej strony skoro wszyscy "handlowali, podkładali sie i konfigurowali" to czemu akurat tylko Legia ma się tego wstydzić?
Cytat:
Śląskie drużyny miały zazwyczaj taką pakę, że rzadko kiedy potrzebowały wsparcia pozasportowego
Bo resort górniczy był wtedy pod dużo większym kloszem niż wojskowy, o milicyjnym czy kolejowym nie wspominając. Sam napisałeś, ze ślascy piłkarze byli nie do wyciągnięcia nawet dla wojska. Ale dzisiaj mówi się tylko o "wojskowych powołaniach" zapominając kto wtedy miał największe sukcesy. A nie oszukujmy się, bez wsparcia władzy nie miałby ich nikt.
Cytat:
Kiedy klub górniczy chciał wyciągnąć kogoś z Wisły, Lecha, Widzewa itp. to nie miał pewności, że mu się to uda. Kiedy czynił to któryś z klubów wojskowych, nie dało się temu zaradzić.
A kiedy Wisla czy Lech chciałaby wyciągnac kogoś dobrego z Górnika to jakie miała wtedy szanse? Żadne

Bo ślaskie drużyny miały przywileje o jakich kolej czy milicja mogły pomarzyć. Ale tu już niesprawiedliwosci nie widzisz?

Wszystkie drużyny działały na prawach i przywilejach danych im przez władzę. Czy to wina akurat Legii, że były takie a nie inne?
Cytat:
Oczywiście, że pokazują, iż Legia była forowana przez władzę. Trzeba popatrzeć na zdobyte puchary Polski. Tam ustawianie szło najłatwiej.
Fakty:
Legia - 7 Pucharów za komuny;
Górnik - 6 Pucharów za komuny;
To są właśnie mity w które wierzysz...
Cytat:
Co innego liga. Legii było dużo trudniej kupić mecz u działaczy i piłkarzy pozostałych klubów, bo poza Warszawą, cała Polska tego klubu nienawidziła i spinano się na przyjazd Legii na maksa
Za to Górnikowi czy Ruchowi przychodziło to z łatwoscią dlatego zdobyli tyle tytułów ile zdobyli i o przykładowym Górniku można mówić "klub z tradycjami", a Legia ma sie wstydzić...
Cytat:
Piękny slogan, którego nie zrozumiałeś. To komuna hańbiła historię klubów i nie mówię tylko o Legii, bo można również mówić o np. Wiśle.
To czemu wcześniej napisałeś, ze Legia ma się wstydzić swojej tradycji, skoro winna jest komuna. Ci co dostali przywileje byli zhańbieni, a ci ich mieli mnie to nie byli?
Cytat:
Czy ja mówiłem, że macie się wstydzić? To był bardzo brudny okres w piłce nożnej
Teraz za to był czysty jak łza...

. Ilu "fryzjerów" miało postawione zarzuty bo skończyłem się interesować przy drugiej setce?
Cytat:
Problem w tym, że jechanie innych, wmawiając im kompleksy to jakieś upośledzenie umysłowe. Ostatni tytuł mistrzowski Legia zdobyła w sezonie 2005/2006, od tego czasu kolejno w sezonach wyżej od niej były: Zagłębie, dwukrotnie Wisła, Lech, znowu Wisła, Śląsk. O jakich kompleksach mówisz, kolego?
Gadka o kompleksach byłaby uprawniona, gdyby Legia w ostatnich latach regularnie zdobywała mistrzostwo, a tymczasem w XXI wieku ta twoja Legia mistrzem była zaledwie dwukrotnie. Przecież to jest żenujące, dla porównania, Wisła w XXI wieku była mistrzem siedem razy, więc z łaski swojej, skończ tą żenującą napinkę.
Legia jest na dobrej drodze do mistrzostwa w tym sezonie i jeżeli wreszcie je zdobędzie (a nie sfrajerzy, jak ostatnio) to będziesz miał swoją chwilę tryumfu, niemniej jednak do posądzania innych o kompleksy w dalszym ciągu powinno być wam strasznie daleko.
No to mi wytłumacz w takim razie dlaczego akurat Legia została "wykorzystana" w tym "kawale" który stał się tematem takiej polemiki? Skoro są inni lepsi, bardziej utytułowani, mniej żenujący? Czemu to ta nijaka Legia przyciąga najwięcej ludzi na stadiony i zapewnia przeciwnikom najlepszą frekwencję w sezonie od wielu lat? W tobie też wzbudziły się emocje chyba nieco nieadekwatne do całej sytuacji

.
Więc jak sam widzisz, skoro to nie sukcesy wzbudzają takie emocje to co?