A akurat psychopatię można "nabyć", nawet w dość późnym wieku, co dowodzą przypadki setek tysięcy żołnierzy którzy przez urazy psychiczne doznane podczas walki przechodzili "transformację" z grzecznych, porządnych obywateli w bezduszne maszyny do zabijania.
podpis użytkownika
Białe jest białe, czarne jest czarne a czerwone jest wredne.Dowiedziono naukowo, że osoby ze zdrową psychiką nie robią sobie tatuaży, nie noszą ostentacyjnych strojów, makijażu, kolczyków w innych niż uszy miejscach i o przyciągających uwagę rozmiarach ("tunele", wielkie "bycze" kolczyki w nosie etc), robią tak tylko i wyłącznie ludzie pragnący zwracać na siebie uwagę - narcyzi i socjopaci. Co prawda zarówno osobowość narcystyczna jak i lekka socjopatia nie jest jakimś wielkim zwyrodnieniem, ale np. ja będąc właścicielem dużej firmy zastanowiłbym się dwa razy nad zatrudnieniem kogoś takiego, gdyż z małych problemów potem wychodzą duże...
Mam blizne na lewym ramieniu, ot zwykłe poparzenie słoneczne i przypadkowe zdarcie uszkodzonego naskórka. Myślałem o tym, żeby zrobić w tym miejscu tatuaż bo najzwyczajniej w świecie ręka z blizną wygląda c🤬jowo, ale szkoda mi kasy. Teraz dowiaduje się, że gdybym zrobił ten tatuaż to stane się przez to socjopatą. Dodam tylko, że na badaniach psychologicznych nie stwierdzono u mnie żadnych socjopatycznych zachowań.
.
Sam podkreśliłeś jak ważne jest stosowanie jednoznacznych pojęć. Nie mylmy psychopaty z socjopatą [chociaż bardzo często to ta sama osoba
] - kochający Kowalski któremu zboczeniec zgw🤬cił i zabił dziecko może owego zwyrola żywcem ze skóry obdzierać i będzie piał z radości jak szalony. Ano właśnie. Będzie piał z radości. Psychopaci nie pieją z radości bo jej nie czują. Nasz pan Kowalski w wyniku tragicznych doświadczeń stanie się socjopatą a nie psychopatą.
![]()