@Lewy
a co ci za roznica czy masz bezprawie zgodne z prawem czy niezgodne z prawem? ja jakos bym wolal, zyc w kraju gdzie sasiedzi po znajomosci dbaja o bezpieczenstwo na wlasnym podworku, gdzie kazdy kazdego zna, a nie, ze mam w kraju instytucje, ktora moze mnie zgnoic za niewinnosc, a ktorej ja nic nie moge zrobic, dodatkowo ma bron, ktorej ja miec nie moge i jestem zdany tylko na ich laske. przyklad masz czajki z marszu niepodleglosci, albo tej typiarki tutaj, ktorej ukradli 2000, potem jej prokurator da oferte kuratora + grzywne 500-2000 zl(zazwyczaj w przypadku jakiejkolwiek ilosci daja kuratora i pare 100 mandatu), a ona sie pewnie zgodzi z wlasnej ignorancji, a nawet jak sie zgodzi, to my wszyscy bedziemy musieli sie zrzucic na rozprawe dla niej.
jak ci malo przykladow, wejdz sobie na jakies forum o tematyce narkotykowej. tam masz pelno prosb o porade w przypadku naduzyc przez psy. w wiekszosci przypadkow, lepiej jest nie oskarzac psa o naduzycie, bo tylko mozesz miec bardziej przesrane. nawet w wypadku jak typowi wpadli na chate, rzucili mu woreczek, mowiac "co to jest" on nie zdazyl pomyslec, zlapal i juz nic nie poradzi, bo mu dowody podlozyli przeciwko niemu. swiadkow zadnych nie mial, oprocz psow. to nie dziala jak korporacja, bardziej jak frakcja, gdzie kazdy kazdemu pomaga(to w koncu wszystko znajomi z pracy), zeby zylo sie IM lepiej i zeby mieli lepsza opinie.
a problem jest w tym, ze jesli nie bedzie spolecznej krytyki, oni sie beda coraz bardziej rozzuchwalac, bo czlowiek w pojedynke nic im nie zrobi, a opinie spoleczenstwa tworza media( tak jak tutaj bohaterska akcja policji wymierzona w strone, marginesu i cpunow, jezdzacych przestepczymi autami marki BMW, i jeszcze areszt za 0.2????:E).
mnie w tym roku zatrzymali na wakacjach. oczywiscie do suki, sprawdzanie telefonow, trzepanie, a typek co nas przeszukiwal, caly czas pytal "nie macie jakis srodkow psychoaktywnych?"(okolicznosci zatrzymania nie wskazywaly zebym mial). dobrze ze nie znalazl

te k🤬y latwych awansow szukaja nic wiecej
jak policji sie jedna rzecz uda, to od razu jest sukces calej policji. a tysiac przypadkow naduzyc, to co pojedyncze egzemplarze?? prosze cie nie p🤬l. jak odp🤬laja to powinni sie spotkac z krytyka i brakiem szacunku, a nie specjalnym traktowaniem "nobotopolicja". a jak sie dobrowolnie zgadzasz, zeby cie wszyscy traktowali jak gowno, to cale zycie bedziesz mial gowniane, nie ma innego wyjscia.
@bloodwar
oj jestes strzasznie krotkowzroczny. skutkiem naszego prawa nie jest to, ze niektorzy moga palic, a niektorzy nie moga. to to jest maly c🤬j bo marihuane latwo zdobyc. tylko to, ze przez to prawo, tworzy sie wielka nieopodatkowana szara strefa, na ktorej zarabiaja przestepcy(mozna powiedziec, ze przez kryminalizacje narkotykow, panstwo stwarza miejsca pracy przestepcom, ze 100% ulga podatkowo). szara strefa tworzy dziure w budzecie, ktora my wszyscy uczciwie pracujacy musimy wspolnie latac, w postaci coraz to wyzszych podatkow. takto coffeshop by odprowadzil podatek, wynajal by lokal, zatrudnil pracownikow, gospodarka by ruszyla. a teraz jest c🤬jnia, nie dosc ze tworzymy szara strefe, nasze dzieci musza cpac gowno, ktore akurat jest na rynku, zamiast sobie usiasc przy stoliku i wybrac z menuu to co najlepsze, przestepcy sie dorabiaja, a panstwo w swoim idiotyzmie wyrzuca pieniadze na walke z tym wszystkim. przez ostatnie 15 lat to to idzie w miliardy albo nawet biliony zlotych. jakos z 3-5 lat temu, przeznaczono nawet pieniadze z funduszu zdrowia na walke z narkotykami? rozumiesz ta durnote? zamiast leczyc ofiary narkotykow, przeznaczono te pieniadze na zamykanie ofiar narkotykow:D ergo jeszcze wieksze rujnowanie ich zycia, bo 99% osob lapanych z narkotykami to ofiary, tzn osoby uzaleznione, tzn uzytkownicy, przestepcy ktorzy na tym zarabiaja sa zazwyczaj nietykalni. walka z narkotykami to gospodarczy samoboj.
i z historii znajomych/znajomych znajomych kontakt z policja nie pomagal, czasem znacznie pogarszal sytuacje